Minna(minsku)Koskela "Silmät ovat sokeat, sydämellä näkee paremmin" Antoine de Saint-Exupéry

DEMILITARISOITU POHJANMAA- TURVALLISUUS UHKA

  • Suomen varuskunnat kartalla
    Suomen varuskunnat kartalla

Dragsvik vastaan Kauhavan lentosotakoulu/ entinen Ilmasotakoulu.

ON LAKEUS VARMIN LUKKO SUOMEN, SEN JUURISTA KASVOI HUOMEN, TOIVOA KANSAAN LUODEN. JOS JOSKUS MURTUVI POHJANMAA SE SUOMEN TUHOA TARKOITTAA. . - Janne Kaisalahti.

Pohjanmaan riisuminen aseista on pitkä prosessi, joka on aloitettu salakavalasti, ja suunnitelmallisesti. Puolustusvoimien säästämisestä asiassa tuskin on kyse. Jos katsoo Pohjanmaata kartalla tajuaa miten Suomen kapeimman kohdan puolustuksetta jättäminen herättää äkkiä ajatuksia sen loistavasta ylitsetulo paikasta. Tämän Pohjanmaan alueen "demilitarisaatio" on käsittämätön asia, ikäänkuin amputaatio olisi suoritettu elinmahdollisuudet omaavalle ihmiselle täysin syyttä. Pohjalaiset ovat käyttäneet paljon aikaa sekä vaivaa miettien, ja suurinkin joukoin milloin missäkin kohtaamisessa pohtien miksi juuri Suomen historiallisesti valkoisin alue, alue johon jääkärit palasivat- ja josta lähdettiin nimenomaan Saksaan hakemaan koulutusta Isänmaan rakkaus taskussa on nyt evätty kaikki sotilaallinen toiminta?

Pohjanmaa on nyt Suomi neidon riisutuin kohta. Neito on alaston, mutta myös altistettu raiskaajlle. Emme saa myöskään unohtaa, että neidon pohjanmaan kohtaan on erityisesti sijoitettu paljon pakolaisia, suuri määrä Irakilaisia. Aseellinen valmius Pohjamaalla on minimissä- ja maavoimien saapuminen kestäisi 8 tunnista eteenpäin. Merivoimien kautta ei saada riittävästi kuljetettua porukkaa.

Karttaa katsomalla tajuaa myös ettei Venäläisillä ole kiirettä valloittaa Suomea, koska siihen on annettu erinomaiset mahdollisuudet Lapista Pohjanmaalle asti ikäänkuin saa rauhassa tulla, vastassa on vain Lapin lennosto, mutta mikään puolustusvoimien osa-alue ei toimi yksittäin kuin heikosti. Siksi sotilasläänin toiminta on usean sotilaallisen osaamisen yhteen nivottu paketti. Vaasan rannikkopatteristo, Ilmavoimat, ja Kokkolan asevarikko- asekoulu. Sotilaspiirin varikot, ja Keuruu. Rannikkopatteristo oli irroitettu merivoimista mutta sen tukena oli ilmavoiminen toiminta mahdollista mereltä tulevaa hyökkäystä kohtaan. Seuraavassa blogissa tuon julki mitä pyrin kuvaamaan, jatko-osana tähän aloitukseen.

Puolustusvoimien komentaja ei ikävöi lakkautettuja varuskuntia – asejärjestelmien päivitys suurin huoli

Sanoi 2014 silloinen puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg. Lausunnollaan hän lohdutti Suomalaisia, ettei lisää varuskuntien lakkauttamisia tule. Hän väittää, ettei uskottava puolustus oli kiinni varuskuntien määrästä, vaan kalustosta. Tähän esitän eriävän mielipiteen. Luin eilen tutkielman maihinnousuhyökkäyksen uhasta, johon liittyvää aineistoa oli sodan jälkeen runsaasti, ja suuri osa aineistoa on jätetty salaisiksi sekä julkaisematta. Silti maihinnousu ajatuksiin oli uhrattu runsaasti aikaa, ja laivaväylien puolustus oli nähty tärkeänä osana Suomen turvaamista.

Johtopäätökset, joita vedän Pohjanmaan tilanteesta ovat räikeitä!

Satamakaupunkeja Kokkola ja Pietarsaari, täysin puolustuksetta. Silloinen neuvostoliitto vuosina 1961-1966 oli tehnyt 80 sukellusvene reissua Suomen vesillä- voimme vain arvuutella miten paljon vierailuja on nykyisin. Merivoimien kaulusto oli heikkoa tulloin mutta ei se nykyiselläänkään kata kuin Helsingin edustan puolustuksen ja turvaamisen. Nykyisten visiittien määrää emme tiedä mitä Venäjä tekee Suomeen merellä- mutta uskon rannikon olevan täysin kartoitettu, ja sisääntuloväylien olevan selvillä.

Pohjamaan sotilasläänin aselajit kytkeytyivät toisiinsa. Pohjanmaan puolustus, ja alueellisesti myös ylhäälle Oulun korkeudelle oli äärimmäisen tärkeä asia. Pohjanmaan riisuminen aseista, ja sen demilitaarisaatio- on tuonut Venäjälle uuden loistavan nopeaniskun maaston, jokainen tulkitkoon tämän tahtomallaan tavalla.

Lindbergin asejärjestelmä puheet olivat pelkkää läpiä päähän. Hän itsekin tietää, että aselajien siirtyminen vaatii aikaa, ja Suomen kapeimman kohdan ylitys on jo hälytyksen antamisen aikana tapahtunut. Monet henkilöt ovatkin spekuloineet Suomen katkaisun sen kapeimmalta kohdalta oleva yksi erityisen suuri turvallisuus uhka. Miksi siis kapeimman kohdan alueen läheisyydessä on täysin " demilitarisoitu kohta"?...

Lindberg lausunnollaan asettaa itsensä jopa maallikon silmissä sotilaallisesti taktiikkaa ja puolutuskykyä sekä sen merktyksellisyyttä arvoimaan osaamattomaksi. Miksi hän tekee näin? Arvostukseni häntä kohtaan laski minimiin. Useita komentajia seuranneena ja heidän uraprofiilejaan en ymmärrä Lindbergiä yhtään.

Suomen Nato suunnitelmat taitavat olla pitkällä? Puolustusvoimat reakoivat varuskuntien lakkauttamisella sen suuntaisesti, että jonkin toinen taho mahdollisesti hoitaisi Suomen turvallisuutta. Toisaalta itse näen tämän hetkisen tilanteen ikäänkuin valtiovalta ja puolustusvoimat olisivat täysin unohtaneet tahallisesti rannikon ja Pohjanmaan. Pohjanmaan rangaisun poliittinen ote ei voi olla näkymättä. Silloisen Presidentin Tarja Halosen valtakausi, sitten Niinistön, jolla on natomotiivit. Valkoisuus oli Haloselle paha asia, esitänkin täysin tästä lennosta ajatuksen- kostosta Pohjanmaata kohtaan vuoden 1918 tapahtumista. Ihmisiä ovat sekä Presidentit että puolustusvoimien komentajat.

Hampaan kolossa on myös tikku ilmeisesti Jarmo Lindbergillä, jonka ruotsinkielinen nimi antaa osviittaa siitä, että hän tunsi empatiaa Dragsvikia kohtaa enemmän, kuin Suomenkielistä pohjamaata. Uskomatonta sikäli kun Lindberg on palvellut Kauhavalla!

On selvää- että Pohjalaiset lapset kasvavat näkemättä maanpuolustustoimintaa, he kasvavat ilman henkistä kosketusta isänmaan palvelukseen. Se on iso asia. Itse olen varttunut Kokkolassa, ja sittemmin asunut Kauhavalla. Tämä aseettomien ihmisten näkemättömyys on käsinkosketeltavaa. Tämä on käsittämätöntä, ettei Pohjanmaalla ole minkäänlaista tukikohtaa. Pohjamaalla, joka on rannikon läheisyydessä oli syystä Ilmavoimat- rannikkolla rannikkopatteristo- nämä aselajit tukivat tosiaan. Keuruulla oli pioneerit- Läänin aselajien on kytkeydyttävä puolustustuksellisesti toisiinsa. Tämän koko palapelin hajoittaminen jätti siis Ahvenanmaan lisäksi Suomen sisäisen demilitarisoidun alueen POHJANMAAN! Samalla puolustusvoimat häpäisi Suomen isänmaallisemman kansan, ja antoi Venäjälle uuden suunnitelman alueellisen valtaamisen osalta. Uskon, että pohjanmaan kautta tullaan katkaisemaan Suomi, jos Venäjä aktivoituu sotilaallisesti.

WALLIN TUHOAA POHJANMAAN, Ja ON ITSE VAASASSA SYNTYNYT!

Helmikuussa 2012 Wallinista tehtiin kaksi kantelua oikeuskanslerille liittyen Uudenmaan prikaatin Dragsvikin varuskunnan säilyttämispäätökseen hänen ollessaan puolustusministeri ja prikaatin killan jäsen. Wallin kiisti Dragsvikin suosimisen kielipoliittisin perustein.[7] Oikeuskanslerin päätöksen mukaan Wallin ei ollut jäävi, mutta päätöksestä kävi ilmi, että puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen oli todistanut Wallinin ohjanneen puolustusvoimia niin, että Dragsvik oli jätetty alkuperäiseltä listalta pois.[8] Tämän seurauksena Wallin myönsi antaneensa pääesikunnalle poliittista ohjausta Dragvikin varuskunnan säilyttämiseksi.[9] 22. maaliskuuta oppositio esitti yhdessä Wallinille epäluottamuslausetta, mutta Wallin sai eduskunnan luottamuksen äänin 95–59.[10]

30. maaliskuuta Wallin ilmoitti, ettei jatka puolueen puheenjohtajana kesän puoluekokouksen jälkeen. Wallinin mukaan kohu Dragsvikin suosimisesta ei vaikuttanut hänen päätökseensä, vaan hän oli luvannut itselleen jo puheenjohtajaksi noustuaan vuonna 2006 pysyvänsä virassa korkeintaan kuuden vuoden ajan.[11] Pääministeri Jyrki Katainen totesi Wallinin päätöksen harmittavan mutta olevan ymmärrettävä ja arvostettava ratkaisu. Hän totesi myös, että Rkp:n tulee päättää puolustusministerin mahdollisesta vaihdosta.[12] Kesäkuussa 2012 puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin europarlamentaarikko Carl Haglund.[13]Lähde wikipedia.

Wallinin kytkökset epäilyttävään kaupantekoon myöhemmin viittaisivat siihen, että rehellisyys ei ole hänen tinkimättömin ominaisuutensa! Uransa hän tuhosi puolustusvoiman uudistusten myötä. Puheloinen olisi saanut onnistua palauttamaan Ilmaskn Kauhavalle. On turha sanoa, että varuskuntaa ei voida palauttaa- se voidaan repiä mutta myös rakentaa  uudelleen. Lyhytnäköisyyys on upseerin pahin virhe ja näitä he ovat jo tehneet roppakaupalla. En usko naton puolustavan Suomea. Natolla on aina omat motiivinsa kulloiseenkin maahan, jossa toimii! Suomessa olisi liian paljon menetettävää.

POHJANMAA

"Sen kautta jääkärit saapuivat, ja sen kautta vapaaksi vaativat.' Niin huusi Suomen liput valkeat , sieltä myös nuijamiehet lähti, se maa on Suomen kirkkahin tähti.

Tarinat talonpoikain työstä, nousevat kaukaa muinaisyöstä. Ei kotia kukaan meiltä ryöstä, kun kansa ei unohda arvojaan ja turvaa Isien Jumalaan.

ON LAKEUS VARMIN LUKKO SUOMEN, SEN JUURISTA KASVOI HUOMEN, TOIVOA KANSAAN LUODEN. JOS JOSKUS MURTUVI POHJANMAA SE SUOMEN TUHOA TARKOITTAA. . - Janne Kaisalahti.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sotyilaallisen kriisin syntyessä ensimmäisenä tyhjenevät Suomen varuskunnat!

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Pekka - mihin suuntaan? Tai voitko sanoa mitä tarkoitat`?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Omiin etukäteen suunniteltuihin tehtäviinsä. Sotilaiden tehtävänä ei ole puolustaa varuskuntiaan, vaan Suomea.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #6

Hmmm, juu ton tiedän tottakai. Mutta silti en ihan laske että supistusten takia toimintaa riittää kaikkialla. Ja en nyt puhu sodasta, vaan ehkpä siit' miten alueellinen puolustus jakautuu ja kuinka mahdollinen uhka siten konkeritisoituu.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Asettakaa kartalle Suomen rajan taakse Alakurtin tukikohta. Yllätyshyökkäystä Suomeen sodanjälkeen on povattu lähinnä Ruotsiin hyökkäämisen takia. Emme saa unohtaa myöskään että nyt asevarustelua arktisella alueella kiihtyy. Myös Jenkkien öljy ja kaasu haaveet jotka he lausuivat ääneen asettaa myös pohjanmaan sotilaallisen autiouden uuteen valoon.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitäs Venäjän armeija sitten Pohjanmaalla tekee? Lain mukaan Suomessa pitää olla vähintään yksi ruotsinkielinen joukko-osasto. Läntisen yhteistyön lisääntyessä se on sitäkin tärkeämpi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Dragsvikin suhteen saatat olla oikeassa, mutta kuten Koskela tuossa blogissa teki selväksi, Suomeen todennäköisesti hyökätään meritse. Ja nyt on koko Pohjanmaan rannikko Porista Ouluun avoimena ilman puolustusta. Lähimmät joukko-osastot ovat Tikkakoskella ja Säkylässä. Väliin jää melkoinen aukko vierittää panssareita Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskotko itse, että Suomen rannikko Porista Ouluun on ilman avoin ja ilman sotilaallista suojaa?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Tutkat toimivat, minkä tuulivoimaloilta ehtivät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kysymyksessä eivät ole ainoastaan tutkat, kuten uskon sinun hyvin tietävän.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Kyllä tuo hyökkäyssuunta on ollut tiedossa, joten elektronista puolustusta on ihan joka suunnassa, haavoittuvuus vaan on otettava huomioon, kun vastapuolella on myös elektronista tiedustelua.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #11

Meidän elektroninen puolustus ym on vähäistä jos hyökkäys tulee taktisesti siten että elektroniikan lamauttaminen on mahdollista ja sehän on. Puolustuksellisesti joukko-osasto ovat yksi tärkeimpiä asioita, koska viestiyhteyksien katkaiseminen Venäjän armeijalla on helppoa.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #10

Kerro montako ja millaisin väliajoin valvovat Suomea pohjanlahdella? Esim nyt meillä Kauhavalla ei näy koneellista valvontaa- vain tutkat valvoo, josta suurin osa on siiviilitutkia. Miten merelliset tutkat? Luuletko, että Suomi on ennenkään pystynyt havannoimaan suurinta osaa Venäläisten sukellusveneistä? Jos valvontaa on, saattaa se olla aika huoletonta. Olen huomioinut sen, että Helsinki on se paikka johon sotilaat keskitetään ja on näin ajateltu ja ennakoitu, että mahdollinen tuleminen tapahtuisi saaristosta, ja linnakkeista sekä Helsinkiin. Sepä ei ole ainut uhkakuva. Sotilaallinen toiminta, tai muu on järkevämpää sieltä missä ei ole vastusta. :)

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #7

Kyllä herranjumala näin pääsääntöisesti on. Esim eilen luin tutkielman jossa puolustus oli suunniteltu pääasiassa Helsingin ja Ahvenanmaan satamaa ja laivoja sekä puolustusta tukien. Ihmettelen suuresti miksi, ne luulee, ettei kalat ui Kokkolaan, tai Vaasaan asti? Uskon jopa että Venäjällä on Suunnitelmat erilaisista taktiikoista vallata Suomi, tai tulla sen lävitse. Uskon myös että vyötärölle on yksi suunnitelma- ja ihmettelen suuresti, että miksi kapaimelle kohdalla ja sen alueelle on jätetty tyhjiö tuskin Suomalaiset kentsut ja upseerit ovat vajakkeja- on otettava huomioon mahdollinen strategia jos tilanteet kriisityisi.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

JEE, täällä on viimeinkin joku viisas joukossa, Aivan näin on- kyllä merialueen täydellinen tyhjyys, saaristojen puolustuksen puuttuminen. Vajaamittainen laivasto, ja eriytetty toiminta. Teoreettisia maihinnousuja on käsitelty esim sotilaskorkeakoulussa ja tutkielmia tehty, sitten niitattu ne salaisiksi?

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hmmm, Ruotsin kielellä ei ole tasa-arvollisesti mitään tekemistä Suomen puolustusvoiminen kanssa, jos olisi niin meillä olis nyt myös saamen kielinen joukko-osasto ja tulevaisuudessa kullekkin äidinkielelle oma. Tosin en usko Arabin ja islamin uskoisen alkavan puolustaa Suomea. Pekka Roponen voi käyttää mielikuvitustaan, mitä Venäjän armeija mahdollisesti tekisi täysin aseettomalla ja tukikohdattomalla pohjanmaalla. Lyhyin väylä- jota reinustaa aseeton pohjanmaa katkaista Suomi pohjoiseenpäin. :) Otan myös kantaa yleensä pohjanmaan aseista riisumiseen. Ruotsin kielellä tuskin sotaa Suomessa johdetaan joten se siitä mihin tarvitset ruotsin kielistä armeijaa. Muista, että varsinkin Ruotsista Suomeen tuli vähän apuja toisen maailmansodan aikana. Ottivat evakkolapset, mutta vähiin ja aseellinen ym apu, Ruotsi seurasi muuta maailmaa sotasyyllistämisen asiassa. Hurrerna är hurrerna. :)

Jone Virtanen

Molemmat poikani osallistuivat Trident Juncture 2018 harjoitukseen Norjassa, jossa virallinen kieli oli Englanti. Silti hyvällä ruotsin osaamisella oli arvoa, etenkin kun taisteluparina oli ruotsalaiset. Ei se heidänkään englanti kovin hääppöistä ole. Mitä tulee siihen ruotsin apuun esimerkiksi talvisodassa, niin ei se nyt ihan mitätöntäkään ollut.

Ruotsista saapui vapaaehtoisena sotaan yli 8.000 miestä ja nahistelivat Sallan suunnalla. Lisäksi tuli 12 hävittäjää ja neljä pommikonetta miehistöineen,jotka ärsyttivät Stalinia kovasti. Nuo hävittäjät olivat kolmasosa Ruotsin hävittäjäkoneista. Lisäksi tuli mm. "Hanssin-Jukka" ja muita kuljetus- ja koulutuskoneita. Ruotsissa annettiin myös ryhmälle Kauhavan lento-oppilaita peruslentokoulutus. jatkosdassa Ruotsalaisia vapaahetoisia oli noin 1700 ja samaan aikaan Suomessa työskenteli 2000 ruotsalaista miestä maatiloilla vapaaehtoisapuna. Mm meillä siellä Pohjanmaalla. Ja taisi se Sven viedä meidän Elina piian mennessään :).

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä kirjoitus. Mutta jos Venäjä haluaisi olla ikävä, se nimenomaan rampauttaisi Suomen katkaisemalla sen Tornion kohdalta. Ei Venäjä huvikseen Alakurttia varusta.

Kirjoituksen ainoa pieni virhe oli se että siinä annettiin ymmärtää että Nato hoitaisi Suomen puolustuksen. Ei se hoida vaan Suomi hoitaa. Jos olisimme Natossa, saisimme 29 maan lisäavun tehtävän hoitamiseen. Suomessa idioottipoliitikot ajavat puolustusta alas typeryyttään, ei Naton takia.

Suomen puolustusalue on pieni ja helppo Venäjän tasoiselle ja kokoiselle viholliselle, Euroopan ja Pohjois-Amerikan kokoinen vähän laajempi ja vaikeampi. Sotilaallisesti ajateltuna Suomi on saari eli huolto on täysin merikuljetusten varassa. Samoin olisi kriisiajalle tärkeä tavaravienti. Jos Venäjä katkaisee merikuljetukset, mistä Suomi saa materiaalia kriisistä selviytymiseen? Tornion kautta? Hehheh, mistä olikaan alussa puhetta?

Huoltovarmuuden turvaaminen on Nato-jäsenyydelle parhaimpia perusteita. Kun parin sotaviikon jälkeen lentokoneet on tuhottu ja muutama kelluva purkki upotettu, miten Suomi turvaa ääritärkeät merikuljetukset Itämerellä, Suomenlahdella ja Pohjanlahdella? Venäjä voi tuhota kaikki Suomen koneet ja ne muutamat laivat mutta ei koskaan 29 maan sotavoimia.

Ja niille jotka haluavat silti yksin kuolla Suomen puolesta: Voitte kuolla ihan rauhassa, ja todennäköisemmin näin teettekin, yksin.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Pasi Majuri käsitit väärin, en tarkoittanut että nato hoitaisi puolustuksen todellakaan!!! Nato ei hoida mitään jollei sen aja omia etujaan, ja olen itse nato liittoa vastaan. Todellakin kannatan omien puolustusvoiminen käyttämistä, ja siksi tässä ihmettelen pohjanmaan aseista riisumista. Luulen itse että kapeimmasta kohtaa tullaan tai suoraan ylhäältä alas plus vesiväylät joita valvotaan heikosti. maasta, vedestä, ja myös ilmasta nopean iskun miehistön kanssa, kohti samaa viivaa ja Suomi on poikki, ja yli puolessa osaa Suomea ei ole aseita, eikä miehistöä- vain siiviilejä ja kotiaseita. :)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Käsitin kirjoituksesta että olet Nato-vastainen joten ydinviesti meni kyllä perille.

Kerropa nyt kuitenkin miten Suomi järjestää huoltovarmuuden sotatilanteessa kuvaamassani tilanteessa? Ihan mielenkiinnosta kuulisin?

Kyllä merikuljetusten tärkeys on kenraalien tiedossa ja se, kuka niitä voisi turvata.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Pasi Majuri, ehkäpä Suomen hallitus ja Kenraalit eivät tajua Suomen meren merkitystä. Syy saattaa olla, että on ollut liiallisen rauhaisaa. Rauhan aika vaivuttaa unohoon sen miten Suomesta todellakin on paljon merellistä aluetta maailmalle .... Venäjälle kävellään ja muualle uidaan :)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomen suurin uhka on jo sisällä suomessa ja lisää tulee 2019.Usa patistaa eu:ta ottamaan 800 isis taistelijaa maihinsa ja eiköhän sieltä suomikin saa taas osansa,omiensa lisäksi kun merkel ja muut usan nuolijat 2015 mallin mukaan avaavat rajat..

Ai niin,mutta nehän on jo auki.

Katsoppa mitä ainesta suomessa ja eu:ssa on sisällä jo nyt.Venäjä tänne ei ole tulossa,ellet kysy kokoomuksen mainostoimistolta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Suomen yksi suurimmista uhkista on täällä oleva Venäjän 5.kolonna, joka ajaa täällä Putinin agendaa tietämättä sen perimmäistä tarkoitusta. Heitä kutsun Venäjän hyödyllisiksi idiooteiksi.

Tietysti mukaan kannattaa lukea myös se porukka, joka ajaa Putinin agendaa täällä maanpetoksellisessa tarkoituksessa. Putinin tavoin he tietävät tarkasti, miksi Suomi kannattaa pitää sotilaallisesti heikkona, ja toimivat sen mukaisesti niin politiikassa kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Moi, ja kiitos kommenteista. En juuri nyt odota Venäjän olevan tulossa, syystä että sen ei tarvitse koska se tietää itsekin että se pääsisi kahdessa tunnissa jo pitkälle sisään Suomessa vaikka rajavalvontaa on. Ongelmana on jalkaväkijoukkojen sijoitus joka on heikkoa. Siirtyminen ja liikkeellepano kestäisi niin kauan, että Venäjä saisi jo katkaistua Suomen. Tynkä Suomi puolustaisi sitten itseään. Ja jos Venäjä haluaa sen pystyy tuhoaamaa Lapin lennoston ensin,ja sitten kun on jo laittanut porukat rajalle ja vesiväylälle. meillä ei ole natoliittoa, ja nato ei tulisi tänne. Mutta juu, kyllä tiedostan myös isis ja vierastaistelijoiden mahdollisen motiivin olla Suomessa. Pienimuotoinen sisäinen konflikti olisi mahdollista jopa aseellinen isompi selkkaus koska kukaan ei valvo onko moskejoissa kuinka paljon aseita ym. En oo kokoomus myönteinen. En usko myöskään natoon, mutta uskon sen luovan uhkaa Suomen ja Venäjän välille. Katso Usan ulkoministerin lausunnot mitä he haluavat arktiselta alueelta!

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Suomen puolustuksen kannalta, rauhanajan varuskuntien sijainti ei ole merkittävä.
Suomen puolustus perustuu kärkisuorituskykyjen ohella
asevelvollisuuteen ja koulutettuun laajaan reserviin...

Reservi on ympäri Suomea, samaten ase/välinevarikkoja on sijoitettu ympäri Suomen siten, että niistä löytyy tarvittavat varusteet Reserviläisten aseistamiseksi/varustamiseksi.

Varuskunnat on rauhanajan koulutuskeskuksia, niissä koulutetaan varusmiehistä sotilaita erillaisiin tehtäviin, reserviin.

Jokainen varuskunta on erikoistunut omaan erikoisosaamiseensa, ja näissä koulutetaan varusmiehistä omalle reservialueelle se tarvittava joukko, joka sitten astuu palvelukseen liikekannallepanon yhteydessä, mikäli sellainen tilanne syntyy.

Sodanajan (reservi) joukkojen henkilöstön tulee
olla sekä laadultaan että määrältään riittävä. Sekä myös kertausharjoitustoiminnan osalta varmistetaan että jokaisessa sotilasläänin eri alueessa on riittävä määrä koulutettuja reserviläisiä.

Puolustus voimilla on myös reservissä "nopean toiminnan joukkueita" (Perustettu 2015) Osal­le re­ser­viin siir­ty­vis­tä on tar­jot­tu eril­li­sen so­pi­muk­sen avul­la mah­dol­li­suut­ta si­tou­tua tu­le­maan pal­ve­luk­seen no­pe­am­min kuin laki vaa­tii.
Uu­den jär­jes­tel­män si­säl­tä­mis­tä jou­kois­ta Puo­lus­tus­voi­mat ei val­miu­del­li­sis­ta syis­tä ker­ro.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Kerro onko Pohjanmaalla mitään muuta kuin lääkintävarikko?

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Nopean toiminnan joukot, tarkoitat helikopterilla tuotavia? Ei ole riittävä miehistö hoitamaan tätä uhkakuvaa tai tapahtumaa josta puhun! Nopean toiminnan miehiä on vähän, ja aseistus ym olisi siirrettävä moottoroiduilla ajoneuvoilla, maataistelut jos niitä edes ehtisi tulla olisi jo myöhästä käydä. Siksi ihmettelen suuresti Pohjanmaan aseista riisumista! Nyt puhutaan jo maakunta alueista kun puhutaan sotesta! Saamme kai terveydenhuoltoa, mutta emme yhtään varuskuntaa joka turvaisi oloamme täällä. Puolustusvoimilla on myös rauhanajan tehtäviä, ja täältä puuttuu nyt nämä henkilöt. Etsintään, suurtulipaloihin sammuttamaan ja evakointiin ym... Rannikkopatteriston osaaminen on jo tuhottu rannikoillamme, ja sitä tietotaitoa ei voi enään kukaan pelastaa! Se on törkeä teko. Mielestäni myös tietyt tutkimukset ja niiden salaaminen kertoisivat liikaa ja olisivat estäneet rannikkoalueiden puolustuksen purkamisen. Salattu- ja ei tarvitse murehtia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin Ilmajoella on lääkintävarikko, jossa valmistetaan erillaisia valmiuspakkauksia lääkinnällisiin tarpeisiin.

Nämä pakkaukset sijoitetaan eripuolelle suomea puolustus voimien varastoihin, kuten muutkin varusteet.

Näitä varastoja on sijoitettu valtion käyttämien kiinteistöjen yhteyteen, sekä muihin sopiviin kohteisiin. Niiden sijoituspaikoista ei julkisesti tiedoteta, mikä on ihan hyvä.

Pohjanmaallakin on useita varastointi paikkoja, joissa on paljon erillaisia varusteita sen tarpeen mukaan, mitä alueellisesti tarvitaan.

Nopeantoiminnan joukot ovat paljon muutakin kuin mainitsemasi helikoptereilla tuotavat joukot. Kuten aikaisemmin mainitsin, niistä puolustusvoimat ei valmiudellisista syistä kerro, mikä on kanssa hyvä asia.

Vaasan ja Kokkolan varuskuntien lakkauttaminen oli kielipoliittinen päätös. Sillä turvattiin Dragsviikin toiminta ainoana ruotsinkielisenä varuskuntana Suomessa. Samaan turvaustoimeen liittyen siirrettiin myös Vaasassa toimiva siviilipalvelu koulutuskeskus lapinjärvelle.

Jone Virtanen

Tuota tuota, mitenkähän tätä nyt kirjoittaisi. Suomi on puolustuksen kannalta hankala maa. (Kohtuulisen kokoinen, harvaan asuttu ja jolla on ainoan epävakaan naapurinsa kanssa pitkä maaraja) Jos sotaa käytäiosiin kuten ennen, olisimme vielä nykyistäkin haasteellisemmassa tilanteessa. Tosiasia kuitenkin on, että nykyaikaisen sodankäynnin keinot ja tavat ovat muuttuneet viime vuosina paljon. Ennen perinteisiä offensiiveja, yleensä edeltää vaihe, jossa vastustaja pannaan polvilleen nopeilla täsmäiskuilla strategisiin kohteisiin. Silloin pienet vihreät miehet ovat liikkeellä tehden tuhojaan. Suomi on pyrkinyt vastaamaan tähän haasteseen periaatteessa kahdella eri tavalla: valitettavan pienellä ammattisotilaiden ryhmällä ja osrganisoimalla valmiusyksiköitä nopeea toimintaa varten.

Näillä PV:n palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä muodostetuilla valmiusyksiköillä parannetaan valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin kotimaassa. Sitten on erikseen SKVJ (Kansainväliset valmiusjoukot, jossa molemmat poikani palvelivat ja ovat juuri nyt ulkomailla keikalla KRIHA tehtävissä) Valmiusyksiköt ovat osa niitä Maavoimien joukkoja, jotka ovat tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä. Ja näitä yksiköitä on ympäri maan. Niiden avulla saadaan aikaan ainakin ensiapua näissä tilanteissa. Nämä nuolta hihamerkissään kantavat kaverit palvelevat kaikki 347 vuorokautta, ja varusmiesten valmiusaika kestää viimeisen puoliskon siitä. Sama koskee SKVJ:tä

Suomen kannalta haasteellisia alueita ovat eteläinen Itämeri ja Lappi joiden haltuunotolla on strategista arvoa. Uudenmaan niemien Uudenmaan niemien, Ahvenanmaan ja Gotlannin hallitsija hallitsee käytännössä koko Itämerta ja sen liikennettä. Myös sinne Pohjanmaan satamiin. Tästä syystä Ruotsi avomielisesti ja pyytämättä tarjosi prikaatin meidän alueiden puolustamiseen.

Kuten Pasi Majuri tuolla sanoi Suomen kannalta kriisitilanteessa KAIKKI apu on tarpeen, sillä jo pelkästään huoltovarmuuden ylläpito on silloin haastellista.

Minusta Ruotsin ja Suomen on viisasta yhdessä hakea Naton jäseneksi. Se tuo Itämersen alueelle vakautta ja tasapainottaa puntteja Pohjoisessa. Pohjolan maat (siis kaikki mukana) itse asiassa loisivat Naton sisään merkittävän sotilaalisen voiman, jolla olisi myös poliittista arvoa niin Naton sisällä kuin Euroopan tasollakin. Meidän oman huoltovarmuuden vuoksi liittosuhden Ruotsin kanssa on pelkästää viisautta, sillä pääosa Ruotsin puolustusvoimien kalustosta on Ruotsin oman puolustusteollisuuden valmisteita. Raskaasta kalustosta vain panssaroitua kalustoa on hankittu ulkomailta, kuten Paseja. Ruotsi on ilmoittanut nostavansa sodanaikaisen vahvuuden 50.000 miehestä 90.000 mieheen.

En oikein ymmärrä niitä syitä minkä tähkden Natoa vastustetaan, vaikka toki kaikilla on oikeus mielipiteseensä. Näitä syitä on ihan perusteltuja mutta suurin osa niistä on täysin aiheettomia. Kaikkein huonoin niistä on se, että Venjä suuttuu meille. Voi se vähän tietysti Kremlissä ärsyttää jos sätkynukke ja nöyrä palvelija alkaisikin huolehtimaan itsestään. Se ei kuitenkaan tarkoita että mitään muuta tapahtuisi. Suomi on jo Venjällä laskettu alueeksi jolla operoidaan kun kriisi tulee. Olimme me sitten Natossa tai ei. Edellä mainittujen strategisten syiden vuoksi. Väyrysen + muiden YYA ajan "ukkojen" (ehkä vähän väheklsyvä ilmaus mutta en nyt parempaakaan keksi sille koipallojen tuoksulle joka näistä miehistä leyhähtää) puheet joiden mukaan voisimme vältää Itämerellä mahdiollisesti syntyvä kriisin ovat täyttä pötyä. Voi katsoa ihan sieltä kodin karttakirjasta ja miettiä asiaa sen valossa.

Nyt olemme harmaata aluetta ja siinä tuppaa käymään erittäin huonosti; ei vain huonosti.

Mallia Natojäsenyydestä voi ottaa Norjasta, joka on kirjannut selvät ehtonsa Natojäsenyydelleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset