Minna(minsku)Koskela "Silmät ovat sokeat, sydämellä näkee paremmin" Antoine de Saint-Exupéry

Bold Quest- Jenkit johtaa Sotaharjoituksen Suomessa- Putinin dialogi hiljaista.

Presidentti Sauli Niinistö  on Venäjällä tapaamassa Vladimir Putinia Arktisessa foorumissa. Niinistö on ilmaissut huolensa Venäjän vetäytymisestä pois Euroopan neuvostosta. Niinistö haluaisi puhua Putinin kanssa Euroopan neuostosta-mutta en maallikkona jaksa uskoa, että Putinia kiinnostaa keskuskustella siitä- sanktiointi ym turvallisuuspolittiinen toiminta mitä Suomi on osoittanut Venäjälle on varmasti lyönyt särön suhteisiin!

Venäjän äänioikeus Euroopan neuvostossa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen, ja Venäjän pelätään jättäytyvän pian kokonaan pois neuvostosta. Maallikkona kysyn,että onko ihme?Venäjän alueelliset konfliktit ja niiden selvittäminen kuuluu näemmä koko maailmalle-mutta vastaavat Jenkkien tekemät tepposet omassa etupiirissä jää pohtimatta ja vaille sanktioita. Idän ja lännen vastakkainasettelun mestari maa on edelleen Jenkkilä.

Ihmettelevät jos Venäjä jää ulkopuolelle?Niinistö haluaisi ratkaista asian, mutta luulen maallikkona, että Venäjän pakotteet ,ja nato optiot painaa salkussa raskaasti- ja Putinia on turha pitää hyppykeppinä ja tyhmänä. Hienostihan Suomi veti pakotteet- jopa oman kansan kustannuksella, samaan aikaan Ranska toimitti Venäjälle aseistusta, muistaakseni laivoja. Maallikko taas hymähtää... Ja muistaa Jari Sarasvuon sanat "Slaavilanen orjakansa", hyppää kun muut huutaa "HYPPÄÄ"... sekö on sitä diplomatiaa?

Niinistö on huolissaan Suomen, ja Euroopan dialogista Venäjän kanssa. Niin on maallikkokin, mutta maallikko on huolissaan naton sotaharjoituksista joiden kokee uhkaavan Suomen ulkopolittiista tasa-painoa. Maallikon mielestä täytyy olla idiootti jos ei ymmärrä, että Itsenäisen maan sisällä vieraan vallan johtama sotaharjoitus ei puhuttaisi naapuriamme Venäjää negatiivisessä mielessä. Kuinka monen mielestä   Jenkit ja Venäjä olivat samalla puolella Syyrian sodassa? Maallikon mielestä nollassa olevaa dialogia Venäjän kanssa ihmetellessään saa Nato ja Europppa sekä Niinistö ottaa peilin naamansa eteen - siellä se dialogin vähäisyyden suurin syyllinen lurkkii!

Itsekin elän maallikkona aikaa, jolloin päävastuun Suomen sotilaallisesta puolustuksesta kuului Suomelle, ja tätä Venäjä varmasti odottaa Suomelta. En ole myöskään maallikkona NL hajoamisen jälkeen kokenut Venäjän olevan uhka Suomelle. Maailman uhkakuvat ovat olleet lisääntynyt terrorismin-ja aasian maiden sodat, kriisit,asevarustelu, ja lähi-idän konfliktit.

Itse arvelen Putinin ottavan etäisyyttä  myös Suomeen Naton viimekesäisen laajan Suomen sisällä tapahtuneen sotaharjoituksen takia- Tekee mieli hiukan heittää tähän vinha vertaus- JOS Putin järjestäisi laajan sotaharjoituksen maassaan Kiinan kanssa miten maailma ja Suomi reagoisi. ?

Noh, itseäni huolettaa erityisesti naton pyrkimykset laajentaa sotaharjoituksia Suomessa siten, että he JOHTAVAT ISÄNTÄMAAN SOTAHARJOITUSTA!? MITÄH, juu luit oikein. Nato harjoituksia on paljon ja Suomi on osallistunut esim Alaskassa ilmavoimien harjoitukseeen joka on ollut osa kokonaisuutta. Tällähetkellä eli 8-12.4 2019 on menossa Locked Shields 2019 -kyberpuolustusharjoitus.  Harjoituksen järjestää ja johtaa NATO:n kyberosaamiskeskus (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE).

Puolustusvoimat muodostaa harjoitukseen Suomessa toimivan kansallisen harjoitusosaston, ja asettaa edustajat johto- ja peliorganisaatioon Virossa.

"Puolustusvoimat selittää harjoitusta siten, että uskottava kyberpuolustuskyky edellyttää kansainvälistä yhteistoimintaa ja myös  ammattitaitoista henkilöstöä ja reserviläisiä. Locked Shields on maailman suurin tekninen kyberpuolustusharjoitus ja siksi loistava mahdollisuus kansainvälisen yhteistoiminnan kehittämiseen. Sekä  myös henkilöstön ja  reserviläisten osaamisen kehittämiseen. Suomen harjoitusosasto eli sininen ryhmä on muodostettu puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvista, opintojaan suorittavista kadeteista, reserviläisistä ja kybervarusmiehistä. Osaston kokonaisvahvuus on noin neljäkymmentä henkeä", kertoo Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosaston päällikkö everstiluutnantti Harry Kantola."

Harjoitusskenaario on kuvitteellinen ja harjoitus toteutetaan sitä varten rakennetussa tietoteknisessä ympäristössä. Osallistuvat joukot suojaavat kriittistä infrastruktuuria ja tietojärjestelmiä kyberhyökkäyksiltä. Harjoituksen johto-organisaatio toimii Virossa ja harjoitusjoukot omista maistaan etäyhteyksin....

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja peräänkuuluttaa lisätietoja. Asiantuntijoilta ei ollut selvää vastausta, milloin viimeksi olisi toimittu näin.

Mielenkiitoista- itsellä herää paljon kysymyksiä, miksi nato johtaa kyber harjoitusta Suomen maaperällä-onko isäntämaa antanut pirulle pikkusormen ja se on viemässä koko käden.? Noh, ainakin sen vie sen huhti-toukokuussa jolloin nato tulee suurella voimalla Isänmaamme sisään johtamaan suurta sotaharjoitusta.

Suomen maaperällä käydään ensi keväänä erikoiset sotaharjoitukset, sillä niitä johtaa Yhdysvallat, todella erikoiset ja erikoisen huolestuttavat. Ihmettelen Presidentti Niinistön siunausta harjoituksen johtajalle. Se on vääränlainen signaali Putinille- Ajatelkaa mitä Putin ajattelee, kun Suomen maaperällä johtaa harjoitusta YHDYSVALLAT? - Mitä ajattelisi MAAILMA, jos Yhdysvaltojen maaperällä johtaisi sotaharjoituksia Pohjois-Korea? Vastakkain asettelu saattaa olla räikeä- mutta ajatus Jenkkien johtamasta sotaharjoituksesta Suomen maaperällä on minulle vastenmielinen ja vaarantaa suhteemme rajanaapuriimme. Yhteinen harjoitus kulkee nimelle BOLD QUEST- KARKEA KÄÄNNÖS GOOGLELLA OLI "ROHKEA ETSINTÄ?"- Pelottaako Jenkkejä sittenkin Venäjän mahdollinen reagtio-ja odottavatko hekin innolla konflktin mahdollisuutta jotta saataisiin joukko tositoimiin. Edesmennyt Opistoupseerimieheni kääntyisi haudassaan jos kuulisi harjoituksesta ja lataisi pyödälle metrisen listan syistä miksi sitä EI saisi järjestää tai johtaa Jenkit.

Harjoituksen tavoitteena on testata muun muassa tieto- ja johtamisjärjestelmien yhteensopivuutta. Useita viikkoja kestävään harjoitukseen on osallistumassa 19 maata ja Nato.

Eduskunnan puolustusvaliokunta on informoitu harjoituksesta ja sen kokonaiskuva on selvillä, mutta ovat olleet vailla tietoa - esim Mika Kari (SD), on sanonut seuraavaa; Valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kertoo, että hän kaipaa harjoituksesta yksityiskohtaisempaa tietoa.

"Olen pitänyt hyvänä periaatteena sitä, että Suomen maaperällä pidettävissä sotaharjoituksissa ovat johtajana suomalaiset, tässä harjoituksessa ei näin ole. Maaperällämme järjestettävät harjoitukset ovat usein laajoja ja näkyvät kansalaisille. Siksi pidän erittäin tärkeänä aikaisempaa käytäntöä, jonka mukaan suomalaiset ovat johtajana"- Miksi harjoitukselle tuli niin vähän vastusta- jos näin ajatellaan kysyy maallikko?

Kari korostaa, ettei usko olevansa ainoa kansanedustaja, joka ajattelee informaatio olevan vajaata.Hän oli myös selvittänyt,että milloin Suomessa on viimeksi pidetty harjoitus, jota olisi johtanut Suomi.?  Maallikko taas kysyy- kuka tämän maan puolustusvoimia siis johtaa?   Asiantuntijat eivät osanneet vastata kysymykseen. Kari kertoi ja oli saanut  myöhemmin pienen viestin sähköpostin muodossa, mutta sen sisältö oli varsin niukka.- Maallikko kysyy on asetelma Nato ja isäntämaa- vain nato ja sen orjamaa?

Puolustusvoimat osallistuu vuosittain noin 80–90 kansainväliseen harjoitukseen ja koulutustapahtumaan.

Yhdysvaltalaisten johtama harjoitus kuten muutkin kansainväliset harjoitukset saavat sinetin ulko- ja turvallisuuspoliittiselta johdolta. Niistä päätetään tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksissa.- Maallikko tajuaa, että hallitus ja presidentti ovat siunanneet tämän.

Suomi harjoittelee runsaasti, puolustusvoimien kansainvälinen koulutus ja harjoitussuunnitelma sisältää 92 tapahtumaa. Kustannukset 8,8 miljoonasta 11 miljoonaan. BOLD QUESTIN osuus on 4,5 miljoonaa. Harjoitus on laaja, eli monikansallisena sitä toteutetaan maassa, ilmassa, merellä eriasejärjestelmillä. Maallikko on kauhuissaan, ja ennustaa, että vaalit ym ilmastohömpötys on vienyt Suomen ja Venäjän välisen rajan läheisyydessä olevien Venäjän sotilastukikohtien mahdollisen toiminnan uudelleen järjestäytymisestä huomiota pois.

Maallikko on jopa niin vainoharhainen, että antaa vedonlyöntikertoimen mahdolliselle konflktille sotaharjoituiksen aikana.- ikäänkuin mainilan laukausten tyyliin-jossa natokentsut harjoituksen johtajana saisivat päättää miten konfliktiin regoidaan. Tai sitten Suomalaiset sotilaat joutuvat ulkoistamaan natojoukot lapin kautta ikäänkuin Saksalaiset aikoinaan. No nämä ovat maallikon ennustuksia- ja silti maallikko on varautunut poistumaan Suomesta. Reppu on pakattu- pyörät kunnossa. Miten maallikko ennustaa konfliktin tapahtuvan. Ilmatilassa tietenkin.

Vaikka maallikko on oikeistoonpäin kallellaan  ei hän voi olla siteeraamatta Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärveä (vas.) –"On turha puhua kumppanimaan roolista tai kansallisesta lähtökohdasta. Harjoitus on aggressiivinen voimannäyttö ja osa Yhdysvaltain pullistelupolitiikkaa."

"Mustajärvi jatkaa tällaisen harjoitustoiminnan johtavan väistämättä kansainvälisen tilanteen kiristymiseen pohjoisessa. Venäjä ilmoittikin jo vastatoimenaan aloittavansa oman ohjusharjoituksensa Naton harjoitusalueen keskellä."

 Suomi ei kaipaa räyhän- vaan rauhanpolitiikkaa, Mustajärvi sanoo."Maallikko toteaa;  Naton pääasiallinen toiminta on omat edut ja sotaoligaatioiden pysyminen hyvässä kurssissa. WAR IS GAME AND BISNES.

KOSKAAN AIKAISEMMIN MIKÄÄN VIERAS VALTIO EI OLE JOHTANUT SOTAHRJOITUSTA SUOMESSA. Sotaa on käyty- mutta se on eriasia. Ilmarajan pinnassa näitä johtosuhteiden vaihtoja on tehty, erityisesti Ruotsi-yhteistyössä. Nyt puhutaan kuitenkin HARVINAISESTA TAPAUKSESTA lajissaan ensimmäisestä harjoituskokonaisuudesta Suomessa.Maallikon johtopäätös on, Nato harjoittelee sodankäyntiä Venäjää vastaan, Urhea etsintä,  BOLD QUEST, tuo 19 erimaan sotilaat Suomeen. Valtava määrä.- kalustoa, ja miehiä.
Jos olisin Putin dialogi olisi todella vaiennut.

Maallikko ihmettelee,miten ihmeessä Suomella on varaa riskeerata suhteensa Venäjään, ja miten ihmeessä Suomi antaa Jenkkin johtaa harjoitusta maassamme. Ja miten ihmeessä tähän on päädytty?

Ja vielä kysyisin naivisti- että uskooko joku että mitään konfliktia ei tapahdu?

Ollaanko tämän harjoituksen jälkeen liittymässä natoon ja alkaa uusi kylmänsodankausi?

Maallikko kysyy, että eikö nykyiset politiikot oppineet MAAN ISÄLTÄ- KEKKOSELTA MITÄÄN?- Parhaimmat välit lähimpään- ja paskemmat kaukaisempaan. - Minna

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kekkonen mainittu. Oletko huomannut että Kekkonen on kuollut ja kuopattu kymmeniä vuosia sitten? Neuvostoliittokin kuoli vähän sen jälkeen.

Tiedoksi kommunisteille ja muille turvallisuuspolitiikan älyköille: Elämme 2000-luvulla ja Venäjä hyökkäilee naapurimaihinsa ja miehittää niitä. Kannattaa elää sen mukaan.

Joku voisi huomauttaa että Kekkonen ei välttämättä ollut niin ihana kuin annat ymmärtää. Dementikoilta ei välttämättä tule sellaisia elämänviisauksia että niitä kannattaa noudattaa ikuisesti. Vito Corleonelta tuli parempi viisaus: Pidä ystävät lähellä ja viholliset vieläkin lähempänä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

En tykännyt Kekkosesta aikoinaan pätkääkään enkä häntä äänestänyt koskaan, koska käytti idänkorttia oman valtansa pönkittämiseen.
Mutta hyvät välit Venäjän kanssa kannattaa säilyttää vaikka ei naapurista pitäisikään. Joku sanoikin että kun valtaan on tullut sotaa käymätön sukupolvi niin tekevät helposti virheitä Venäjää koskien

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Asiatietoakin on tarjolla: https://puolustusvoimat.fi/boldquest

Suomi johtaa yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan (US Joint Staff) kanssa keväällä 2019 Bold Quest 19.1:een liittyvän Suomessa toteutettavan osuuden sekä osoittaa käyttöön tarvittavat alueet ja isäntämaatuen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

USA ei ole Suomelle minkäänlainen sotilaallinen uhka. Ei nyt, eikä vastaisuudessa. Venäjä on ollut aina ja tulee olemaan. USA ei miehitä mitään aluetta Euroopassa, eikä ole liittänyt alueita itseensä, kuten Venäjä. Milloin blogisti sisäistää tosiasiat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aina vaalien alla nämä Venäjän intressejä ajavat putinistitrollit aktivoituvat enemmän.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Mielenkiintoista - myös vanha koulukaverini Ilkka Luoma kirjoittaa blogissaan: "Putin arvostaa Niinistöä, 1300 kilometriä yhdistää. Meillä on yksi suuri uhka, ja vaara. Se on amerikkalaisten aktiivinen rooli Lapissa kohta järjestettävässä suuressa Naton sotaharjoituksessa."

Tulee väkisinkin mieleen, että olisiko pelkkää sattumaa..?

Muutamia kommentteja:

Krimin miehitys ei ole "Venäjän alueellinen konfikti", vaan Venäjä valtasi Ukrainaan kuuluvan Krimin ja miehittää sitä edelleen. Myös Georgian sota 2008 oli Venäjän ja Georgian välinen konflikti.
Tsetseniasta tuli "Venäjän alueellinen konflikti" kun Venäjä löi tsetseenit toisessa Tsetsenian sodassa ja miehitti maan.

Putin ei saanut Ranskasta maihinnousulaivojaan, mikä on hyvä juttu. Pari sellaista tukiosastoineen Turun saaristossa tai demilitarisoidulla Ahvenanmaalla olisi ikävä yllätys (mikä niiden alusten käyttötarkoitus onkin). Ne muistaakseni myytiin Egyptiin.

Mainilan laukaukset eivät istu tähän blogiin, koska itänaapurimme ampui ne itse, mutta syytti siitä suomalaisia ja aloitti Talvisodan. Vastaavasti Neuvostoliitto upotti itse oman Metallist -laivan Narvanlahdella ja syytti siitä Viroa syksyllä 1939.

Natofobisti Mustajärven kuuluisin väittämä on takavuosien Rissalan ilmaostaharjoitus, johon osallistui myös yhdysvaltalaisia lentokoneita. Mustajärvi alkoi väittää, että jenkit olisivat muka itse kutsuneet itsensä harjoituksiin, mikä ei tietenkään pitänyt paikkaansa. Puolustusministeri torppasi Mustajärven perättömän väitteen, mutta tarina jäi elämään.

Jos oikeasti oma sotaharjoitus kumppaneiden kanssa itsenäisessä ja suvereenissa Suomessa "riskeeraa suhteet Venäjään" kuten blogisti kirjoittaa, on kyllä syytä liittyä NATOon ja äkkiä!

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ilkka Luoma on muuten 7 tähden liikkeen kansanedustajaehdokas. Paavo on kerännyt kaikki, jotka edes osaavat kävellä ja hengittää yhtäaikaa, ehdokkaiksi.

Mitä tulee blogistin väittämiin niin kehottaisin kirjoittamaan jotain mikä ei ole niin helposti kumottavissa tarkastamalla asiakirjoja ja historiankirjoja ja dokumentteja.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Ilkka on ehtivä mies - hän oli aikoinaan Savonlinnan Kokoomusnuorissa, sittemmin Ipussa ja nyt siis sitten Tähtiliikkeessä.

Sitä olen ihmetellyt, että miksi nämä jenkkifobistiset kirjoitukset ilmestyvät samanaikaisesti ja sisältökin on sama.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Niin mikä tässä on tärkeää Suomen turvallisuuden kannalta,sekö että ollaan hyvissä väleissä naapurin kanssa vai naton sotaharjoitukset Suomessa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Naton sotaharjoitukset Suomessa ovat turvallisuuden kannalta tärkeämmät, koska "hyvät" välit naapurin kanssa tapahtuvat vain ja ainoastaan sen naapurin tiukoilla ja niin pitkälle kiristyvillä ehdoilla, että se ei lopu ennen itsenäisyyden menettämistä.

Talvisodassa Suomi katsoi turvallisuutensa kannalta parhaaksi alkaa puolustaa aluettaan sotilaallisesti, Viro puolestaan niihin aikoihin katsoi paremmaksi pitää hyvät välit ja päästää naapurin joukot maahan, rajalla kunniaa tehden.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Erkki Latvala

Harjoitukset ovat Suomen puolustusvoimien sotaharjoitukset. Suomen maaperällä ja olosuhteissa ja tekniikalla ne on tehtävä.

Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta.

Mikään muu toiminta ei edistä Suomen turvallisuutta paremmin kuin yhteistyö puolustusasioissa läntisen viiteryhmän kautta. Myös NATO:oon kuulumattomien maiden kanssa.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Voihan Suomen natoon lähestyminen olla Venäjälle myös syy Suomen sisäisiin asioihin puuttumisena esim.sotilaallisesti. Silloinhan Suomi olisi taistelu-tantereena

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se syy voi olla, koska puolustusliittoon liittymistä ei voida pitää syynä ulkopuoliselle aggressiolle. Puolustusliittoon liittyminen olisi vain este tai hidaste moisen aggression harjoittamiselle.

Tekosyy toki se voi olla, samoin kuin Mainilan laukauksetkin aikoinaan. Mutta nehän osoittivatkin, että tekosyiden keksimistä ei mitenkään voi estää. Parempi, että Suomi on taistelutanner puolustusliittoon kuuluessa kuin yksin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Erkki Latvala

No sepä on oivallinen syy hyvältä demokratiaa ja ihmisoikeuksia puolustavalta valtiolta.

Venäjälää on kyllä jatkuvasti olla tapana puuttua Suomen ja muiden maiden sisäisiin asioihin.

Siksi on ymmärrettävä, että Suomi on itsenäinen suvereeni valtio ja Suomi vastaa itse päätöksistään kansainvälisen oikeuden mukaan osana YK:n jäsenvaltiona ja EU:n jäsenenä. Näiden olosuhteiden vallitessa Venäjällä ei ole mitään ylivertaista oikeutta muuttaa tilannetta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Putin kehui Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden kehittyneen parempaan suuntaan. Onko tähän vaikuttanut Suomen osallistuminen Naton toimintaan, yhteiset sotaharjoitukset, puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa, syventyvä puolusulottuvuuden eteneminen EU-maiden kesken, hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen perustaminen Suomeen tai joku muu sotilaallinen yhteistoiminta länsimaiden kanssa?

Vai olisiko niin, että se on Venäjälle ihan sama, miten Suomi puolustuksensa hoitaa. Pääasia, että kahdenväliset suhteet on ja pysyy kunnossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, mutta toisaalta pitää muistaa wanha totuus: venäläinen puhuu asiat aina päinvastoin kuin tarkoittaa.

Tuon Putinin lausunnon kohdalla on lisäksi mielenkiintoinen ulottuvuus se, että "parempaan" suuntaan kehittyminen tarkoittaisi sitä, että tässä hiljan jossain vaiheessa suhteet, yllätys yllätys, ovatkin siis olleet huonot tai sellaiset, että niissä on ollut toivomisen varaa. Miksi meille ei ole tällaista kerrottu?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #16

Ei sitä pidä kieltämän, ettei Venäjä pyrkisi ajamaan omaa etuaan. Toisaalta pitäisi olla itse viisaampi ja tajuta miksi ne tällä kertaa valehtelevat. Veikkaisin vanhaksi tavaksi. Kömpelyydeksi hoidella asioita. Sitten ne kuitenkin hyväksyvät, kun rautalankaa vähän vääntää.

Rautalankaa olisi tarvinneet rauhanaatteella koketeeraavat vasemmistoänkyrät, vihreät rauhantyöaktivistit ja k-kepulaiset jo parikymmentä vuonna sitten, kun muu itäblokki v. 2004 Natoon liittyi. Suomi menetti huikean mahdollisuuden edistää rauhaa Euroopassa vain vanhan sotilasliittokammonsa vuoksi.

Ensin pitäisi itse oppia, että Nato on historian menestykkäin rauhanprojekti, mikä on taannut rauhan länsimaiden välille, itäblokin rajalla, itäpuolella keskisen Euroopan maissa ja lopulta projekti etenee myös Venäjän rajalle ja takaa myös sen turvallisuuden. Vasta kun Suomi on itse järkiintynyt ja liittynyt, voi alkaa opettamaan muita idässä ja lännessä ettei mitään pelättävää ole.

Itse pidän osasyyllisinä Ukrainan tapahtumiin kaikkia niitä puolueita, jotka vastustivat Suomen Nato-jäsenyyttä. On nimittäin ihan relevantti kysymys olisiko Venäjä reagoinut Ukrainan tilanteeseen niin kuin teki, jos olisi oppinut reagoimaan lännen hivuttautumiseen itään muullakin kuin mantelitumakkeellaan.

Jone Virtanen

Katriina, en oikein saanut kiinni tästä kirjoituksesta. paljon tekstiä; vähän jäsentelyä. Muutamaan asiaan kyllä haluan silti puuttua. Piät Venäjää kilttinä "karhuna", jonka tekemiset hyväksyt mukisematta, kun taas "paha USA" on vain yksinkertaisesti kaikessa tekemisessään epäluotettava ja hyökkäyshaluinen.

Eniten karahti korvaan Krimin pitämistä Venäjän sisäisenä asiana. Kun 2014 Venjä miehitti Krimin, Ukraina toimi viisaasti, sillä Krimillä olevista Ukrainan heikoista asejoukoista ei olisi ollut vastusta Venäjän erikoisjoukoille, jota toimivat tunnuksettomina "vihreinä miehinä". (Sekin on kv-lakien vastaista ja kuvaa hyvin sitä, että Venjä toimi vieraan valtion alueella luvatta; minkä Putin on myöhemmin tunnustanut)

Ukraina ei halunnut taistella Krimistä, koska pelkäsi vakavaa yhteenottoa Venäjän kanssa. Ukraina oli sisäisten kahinoiden takia heikossa kunnossa sekä poliittisesti että taloudellisesti. Pelko oli aiheellinen, sillä Venäjä valmistautui laajamittaiseen tunkeutumiseen Manner-Ukrainaan, mikäli Ukraina vastustaisi Krimin miehitystä. Ukrainalaiset vetäytyivät Krimiltä taisteluitta maalis-huhtikuussa 2014. Tämä ei tietenkään Venäjälle riittänyt vaan se masinoi Itä-Ukrainan kapinan ja tukee sitä edelleen. Länsi on antanut omaa maataa puolustavalle Ukrainalle tukea, mutta mielestäni liian vähän. EU on asiassa ollut hampaaton tiikeri joka on antanut Venäjälle mahdollisuuden toimia kansainvälisistä sopimuksista piittaamatta.

Hyvä esimerkki Venäjän toiminnasta on Tsetsenia. Ensimmäinen tsetsenian sota oli päättynyt Venäjän katkeraan tappioon vuonna 1996. Epämääräisiin terroritekoihin vedoten (Muistuttaa hieman tuota Mainilan laukaus episodia; lopullista syyllistä kerrostalojen räjäytyksiin ei ole pitävästi todistettu).

Putin aloitti 1999 ja sen katsotaan päättyneen vuonna 2000. Hän maksoi potut pottuina. maa hävitetiin, siviilejä tapettiin/kidutetiin. Ymmärrettävistä syistä tiedot sodan uhrien määrästä ovat epäselviä. Venäjä on myöntänyt 4 572 sotilaan menehtyneen vuoden 2002 loppuun mennessä, mutta esim. venäläisten sotilaiden äitien järjestön tietojen mukaan kaatuneita sotilaita olisi noin kolminkertainen määrä. Kuolleiden tsetseeninen lukumäärä on paljon korkeampi. Venäläisten sotilaslähteiden mukaan yli 20 000 kapinallista on kuollut. Kapinallisten mukaan 10.000. Siviiliuhrien lukumäärä vaihtelee 10 000- 250 000 kuolleen (naisen, lapsen, vanhuksen) välillä. Se on paljon uudenmaan kokoisella pläntillä maata.

Pienten maiden halu itsenäistyä tai itsenäisyys ei siis paljon paina kun kyseessä on Venäjä. Venäjä kostaa, ja rankaisee. Pohjanmaalla, suomalaisen itsenäisyyden tyysijoilla, pitäisi tämä ymmärtää selvästi. Se mitä tuolla tekstissä kirjoitat pyyhkii pois suomalaisten sotilaiden uhraukset maamme sodissa.

Mitä tulee itse sotaharjoitukseen; pidän sitä hyvänä asiana. Ilman kv-kokemusta puolustuksemme on heikompi. Molemmat poikani ovat osallistuneet kv-harjoituksiin ja ovat kertoneet miten paljon uutta oppia niiden kautta on kertynyt niin varusmiehille kuin heidän johtajilleen.

Suomi on itsenäinen valtio jolla lienee oikeus harjoitella kenen kanssa se haulaa; ilman luvan pyytämistä Kremlistä (toivon mukaan). Muistan ajan jolloin se ei olisi ollut mahdollista ja miten ihanaa oli muuttaa täältä 1980-luvun alussa opiskelemaan Lontooseen. Vapaus oli huumannuttava asia.

Itsenäisyyspuolueen nimen voisitte kyllä vaihtaa, olen teitä seuratessani päätynyt Kekkoslovakian puolue nro1 -kannalle. Se kertoisi enemmän siitä mitä arvostatte. Suomen Itsenäisyyden tai suvereniteetin kanssa näillä puolueenne avauksilla on harvoin mitää yhteistä.

Käyttäjän marttiakauppala kuva
Martti Kauppala

Kylmä Totuus , Holodnaja Prada II
Venäjän asevoimista 3/5 on sijoitettu Läntisen sotilaspiirin alueelle. Sen vastuu alue alkaa Pohjoiselta jäämereltä Muurmanskin Kuola niemimaan alueelta päättyen Mustallemerelle. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005986953.html

Venäjän asevoimien uudistaminen alkoi 2012, tavoitteena on miljoonan miehen varsinainen sodanajan joukko ja kahden miljoonan koulutetun reservin kokonaisuus. Varsinaisen sodanajan joukon rungon muodostaisi 85% ammattiarmeija joka koostuisi upseereista ja sopimussotilaista. Lopun täydentäisi varusmiehet ja reservissä olevat nopeantoiminnan yksiköt. Operatiivinen toimintakyky näillä joukoilla pitäisi saavuttaa 50% kolmessa päivässä, siis 72 tunnissa. Viikossa toimintakyvyn pitäisi olla 75% ja täysi valmius kolmessa viikossa.

Tavoite uudistukselle asetettiin vuoteen 2020 mutta se ei tule onnistumaan. Syitä on monia joista merkittävin on raha ja kaluston tekninen uudistaminen. Vain ohjusaselaji on tällä hetkellä aikataulussa. Ilma- ja merivoimien osalta tavoite on noin 50-60 % saavutettu, sen sijaan maavoimien kaluston osalta tässäkään ei ole onnistutettu. Varusmieskoulutuksessa on suuria haasteita jotka heijastuvat suoraan reservin toimintakykyyn.

Rauhanajan organisaatiossa on koko läntisessä sotilaspiirissä yli 40 erillistä rykmenttiä tai pataljoonaa. Tärkeimpinä joukkoina ovat 12 moottoroitua jalkaväkiyhtymää, kaksi panssariprikaatia, viisi tykistöprikaatia, neljä tykistöohjusprikaatia, yksi raketinheitinprikaati, seitsemän ilmapuolustusprikaatia sekä yksi pioneeriprikaati ja yksi pioneerirykmentti.

Läntisen sotilaspiirin alueella rauhanajan maavoimien sotilaallinen potentiaali on huomattavan vahva. Sotilaspiirin alueelle on muodostettu kolme suurta armeijan yksikköä. Kuudes yleisjoukkojen armeija, on sijoitettuna entisen Leningradin sotilaspiirin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Karjalan Kannaksella, Agalotovossa. Yleisjoukkojen toinen Kaartinarmeija, ja sen esikunta toimii Mulinoissa, Moskovan itäpuolella. Vuoden 2015 aikana muodostettiin Moskovan alueelle myös ensimmäinen Kaartin panssariarmeija.

Natomaiden Liettuan, Latvian, Viron, Tanskan ja Norjan rauhanajan asevoimien kokonaismäärä ei ylitä 50000 miestä. Ruotsin ja Suomen rauhanajan armeijat ovat yhdessä alle 50000 miestä.

Kyllä se Nato nyt uhkaa vakavasti koko Pohjois-Skandinaviaa ja varsinkin Suomea, vai mitä Minna. https://yle.fi/uutiset/3-8855345

Kerrotko Minna mistä Nato saa kerätyksi 200000-300000 miehen ja maavoimien joukon sekä kaluston jolla se hyökkää Suomeen ja ennen kaikkea kuinka nopeasti.

Venäjä saa pelkästään läntisen sotilaspiirinsä alueelta kolmessa viikossa saman verran miehiä ja kalustoa Suomen rajalle, ilman liikekannallepanoa ja reserviään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Minna Koskela kirjoittaa olevansa maallikko. Se on helppo uskoa. Bold Quest harjoitukseen osallistuu joukkoja 20 maasta. Minna Koskelan mielestä harjoituksen johto ei saisi olla Yhdysvalloista. Olisiko Italia parempi vai peräti niin, että jokainen johtaa omia joukkojaan. Tästä voi päätellä, että Koskela on todella maallikko.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen antaa alla olevassa linkissä yksityiskohtaisempaa asiatietoa Bold Quest 19.1. tapahtumassa tehtävästä testitoiminasta.

https://www.youtube.com/watch?v=iTHPXoJLNZQ

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset