Minna(minsku)Koskela "Silmät ovat sokeat, sydämellä näkee paremmin" Antoine de Saint-Exupéry

Tappava hiivasieni- nyt ollaan #kusessa"

 Candida auris -hiivasieni on muuttunut resistentiksi eli vastustuskykyiseksi siihen käytettäville lääkkeille. Maailmalla on jo aikaisemmin levinneet esbl eri muodot, e- colista klebsiellaan. Nämä ovat Aasian maissa ja Afrikassa sekä matkustamisen ja maahanmuuttojen takia pysyviä tulokkaita myös Suomessa. THL;n sivuilta löytyy paljon informaatioita asioista, jos ne kiinnostaa tai erityisesti huolettaa.

Mielestäni huolestuttavin piirre näissä leviämisissä on se että candida auris on on levinnyt sairaaloissa eri puolilla maailmaa. Asiasta kertovat muun muassa The New York Times ja New York Post.

Ensimmäisen kerran candida auris on löydetty muuntuneena japanilaiselta potilaalta vuonna 2009. Viimeisen viiden vuoden aikana epidemioita on sittemmin ollut muun muassa Intiassa, Espanjassa, Britanniassa ja Etelä-Amerikassa. Tappajaksi muuntautunut Candida auris on jo todellinen ongelma ja suuri huolen aihe Jenkeissä- eikä syyttä, tähän sieneen ei ole löydetty hoitoa. Virallisesti tapauksia on 587, mutta voimme vain kuvitella oireettomat, ja siten jatkuvasti väestön keskuudessa hiljaisesti leviävät tapaukset,joista puuttuu tilastot? Miten tilastoida maita, joissa on  satoja miljoonia asukkaista?- Jenkeissä tilanne on kuitenkin niin vakava, että sen lisätty kiireellisiä toimenpiteistä vaativien terveysuhkien listalle.

Candida auris on tappaja varsinkin sairaala olosuhteissa- luonnollisesti siellä on se kohteet eli immuunijärjestelmältään heikoimmat eli sairaat ihmiset.

Ihmiset murehtii ilmastoa, ja saavat panikkikohtauksia sitä miettiessään. Minä terveydenhuollon ammattilaisena olen jo vuosia murehtinut resitensseistä bakteerista. Olen urani aikana hoitanut esbl potilaita- sekä joutunut altistamaan itseni lukemattomille muille mahdollisille infektoille. Äiti Theresana ammatissaan sitä ei koskaan tullut ajateltua. Tutkin pari vuotta sitten resistenssejä bakteereja koskevia amerikkalaisia kirjoituksia ja tutkimuksia, yotubesta löytyy Whon hyvä luentoja resistenssien bakteerin kulusta ja ehkäisystä. Tilanne nyt on,että Suomikaan ei enää ole erityinen maa. Meillä oli tehokas terveydenhuolto ja rokotusohjelma. Tuberkuloosi saatiin taltutettua, ja tarttuvat taudit rokotusohjelmiin- neuvolajärjestelmä on ollut loistava!

Maahanmuuton ongelmia ovat tuliaiset, joita kukaan ei haluaisi vastaanottaa. Mutta niistä ei humanitäärisin kansainvälisin sopimuksiin perustuen voi kieltäytyä- muistan pakolaisaallon 2015, ja ensimmäiset tilastoidut pakolaiset, jotka kuolivat tubiin Suomeen tulonsa jälkeen. Irakissa, Turkissa ja kaikkialla maailmassa on yleistä hepatiitit, ja esbl on joka paikassa.  Antti Rinnekin sairastui Espanjassa resistenssiin bakteeriin. Kukaan ei voi kieltää sitä, että maahanmuutto ja pakolaisuus ovat tuoneet vanhoja jo voitettuja sairauksia takaisin. Esbl eli resistentit ovat jo arkea koska se on yleinen Irakissa, ja Turkissa ym.

Suomalainen loistava sairaalasiivous käy kilpajuoksua bakteereja vastaan- myös henkilökunta.... Thl toteaa että nyt myös Suomessa tarvitaan normisti hepatiitti rokotukset- ennen oli vain jos lähdet matkalle.

Resistenssit bakteerit voivat olla myös bioaseita, näin olen miettinyt varsinkin kun luin kansainvälisiä artikkeleitä ja katsoin videoita. Tarkistin listan esbl- klebsiellasta mille antibioteille se on resistentti. Kaikille paitsi kahdelle. Mietin miten klebsiella on kyennyt vastustustuskykyiseksi niin monille antibioottiryhmille- mieleen tulee jopa se, että se olisi tahallista- helppo bioase- vähentää väestöä superbakteereilla- bioase on myös mahdollinen sotilaallinen ase. Altistettu tappajaksi-ja nyt tappaja hiivasieni. Ihmisillä olisi mahdollisuus laboratorio olosuhteissa altistaa bakteereja riittävän kauan ja tehokkasti bakteereille- myös erityisille antibioottityhmille- joita ei ole käytetty sitten 50-luvun-SIKSI MIELIKUVITUS JA KUVAT LUO ANTIBIOOTTI BISNEKSESTÄ ihmiselle vaarallisen se tietää RAHAA, ihan kuten pandemia rokotteen ym. Aseet ja lääkkeet ovat tuottoisia- siksi niihin liittyy paljon moraalisesti ja eettisesti vaikeita kysymyksiä.

Ne jotka etsii vastauksia tietää, että jenkeillä on kaikki maailman virukset syväjäässä-. mutta heillä on myös rokote ebolaan.Ja ties mihin muuhun. Suomella ei ole samoja mahdollisuuksia, ja meillä ei aseteollisuus ole sotkeentunut bioaseisiin.

Candida auris on vastuskykyinen sienilääkkeille. Tauti on sitkeä, sairaalatartuntana hengenvaarallinen, jos se menee verenkiertoon joka toinen potilas kuolee 3 kk kuluessa. Jenkkiläisissä sairaaloissa on käyty myös harvinaisen radikaaleja taisteluja hiivasientä vastaan- erään sairaalan lattia ja verrhoilu jouduttiin repimään pois desifiointia varten.

Sieni aiheuttaa vakavia infektioita etenkin esimerkiksi sairaaloissa oleville potilaille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Tilannetta ei helpota se, että sieni on hyvin vastustuskykyinen käytössä oleville sienilääkkeille. Sairaalatartuntana tauti on erittäin vaarallinen: lähes joka toinen verenkiertoinfektion saaneista potilaista on kuollut kolmen kuukauden kuluessa.

Suomessa THL on jo reagoinut asiaan, ja kehoittanut varautumaan epidemioihin. Suomessa ei toistaiseksi ole ko, infektiota ollut. Silti THL varautuu aina maailmalla oleviin epidemioihin, koska matkustelun vuoksi hiivasieni (omamielipide) rantautuu Suomeenkin. Ainakin infektiot ovat jo riittävän lähellä, Englannissa ja Espanjassa. Britanniassa tilanne on ollut niin vaikea, että tehohoitoyksillä on jouduttu sulkemaan sienen levittyä siellä.

Syyksi sienen lisääntymiseen viimeisen kymmenen vuoden aikana on todettu esim leikkausten aikana asetetut katetrit. n. Yhdysvaltalainen kansanterveysorganisaatio CDC raportoi jo vuonna 2016 uudesta hiivasienikannasta, johon eivät tehonneet tavalliset hiivasienitulehdukseen käytettävät lääkkeet.

Hiivatulehdus ovat tuttu riesa monille naisille, mutta myös miehille. Tavallisesti hiivatulehdukset ovat kuitenkin melko helposti hoidettavissa.

New York Times informoi, että  viimeisten viiden vuoden aikana hiiva on aiheuttanut ongelmia esim. Venezuelassa, jossa se iski vastasyntyneitä hoitavaan yksikköön. Tauti on levinnnyt myös Intiassa, Pakistanissa ja Etelä-Afrikassa.New York Timesin mukaan sairaaloissa leviääkin nyt paniikki ympäri maailmaa. Tapausten hyssyttelyyn pyritään ilmeisesti- yritetään olla kylvämättä pelkoa- pelko on kyllä aiheellinen,koska informaatiota resistenssejä bakteereja kantavista ei saa kertoa. Jos joku ei käytä suojaa eikä välitä siitä miten käyttäytyy taudin kanssa on hänen uhka koko yhteisölle- ja leviäminen on taattu. Paljon mietittävää tulee terveydenhuollolle ja sairaaloille- varsinkin kun hoitoa ei ole tai se ei tehoa. Kuolleisuus on huima- joten pelkokerroin taatusti kasvaa jos ja kun THL informoi Suomessa esiintyvästä supertappajahiivasta.

Kolistiini on vanha antibiootti, ja sen käyttö on vähentynyt sen jälkeen, kun lääketiede on kehittänyt parempia antibiootteja. Monissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, kolistiinia kuitenkin on käytetty viimeisen keinon antibioottihoitona.

Vanhat antibiootit joille ei esbl ominaisuutta- ovat ehkäpä pelastus.?Kolistiini.?

Kolistiinia alettiin käyttää ihmisillä 1960-luvulta lähtien, mutta sen käyttö väheni uudempien ja turvallisempien vaihtoehtojen myötä. Nykyään kolistiinia käytetään vakavien gram-negatiivisten bakteerien, kuten E.colin, aiheuttamien yleisinfektioiden hoidossa sairaalapotilailla, jos turvallisemmat antibiootit eivät enää tehoa.

"Lancet-lehti kirjoitti vuonna 2015, että näytti siltä, että mcr-1 oli jo levinnyt sioista ihmisiin. Tutkitusta 1322 potilaasta kiinalaissairaaloissa ryhmä löysi mcr-1:n 16 potilaalla. Sen jälkeen geeni on levinnyt Kiinasta muualla Kaakkois-Aasiaan, ja sittemmin länsimaihin, kuten Saksaan, Tanskaan, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin.

The Atlantic kirjoittaa, että painajaisskenaario olisi se, että bakteeri, joka on vastustuskykyinen kaikille muille antibiooteille, saisi mcr-1-geenin. Tulos olisi bakteeri, jota mikään antibiootti ei nujerra.

Tällaista bakteeria ei ole vielä löytynyt, mutta tiedemiehet varoittavat tuudittautumisesta optimismiin.

”Tässä ei ole kysymys siitä, tapahtuu sellaista, vaan milloin se tapahtuu”, sanoo lehdessä Cardiffin yliopiston mikrobiologi Timothy Walsh." Cardiff - Lehti.

Oli miten oli- bioase- luonnollinen tapahtuma- mutta kohta on edessä ajat, ettei tarvitse tippuria- josta on muuten kanssa jo super tippuri, tarvitaan vain hiiva, tai normaali virtsatulehdus, johon ei ole lääkettä,koska kaikki bakteerit ovat resistenssejä- me kuolemme siis tulevaisuudessa ihan pikkujuttuihin.

Ihmiskunnan olisi syytä panostaa nyt nopeasti yhteisesti uuden sukupolven antibiootteihin . Nyt minuakin alkoi hiiva pelottamaan. :) Muistutan teitä arvoisat lukijat, että esim ruokasoodalla voi hoitaa hiivaa. ...

Ihmishenkiä pelastaessaan ihminen on aina siinäkin onnistunut sivutuotteena löytämään tappavia ja tuhoavia ominaisuuksia- ihmisyyden kirous vai mikälie-.- Minna

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eli vanha kunnon valkosipuli nousee arvoon arvaamattomaan: se tuhoaa bakteereja ja sieniä sekä viruksia. Lisäksi liikunta, sauna ja muut immuniteettia vahvistavat jutut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nämä blogisi ovat kummalliselta näyttävää tajunnanvirtaa.

Mitä tällä tiivistettynä oikein haluat sanoa?

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Sitäpä saat miettiä- on vaikea saada suurta asiaa niin pieneksi että Suomalaiset,jotka eivät enää lue jaksaisisivat edes minuutin.. ISoon asiaan on kätketty monia suuria ja pontentiaalisia vaikuttajia. jääkää miettimään- ehkäpä laajatajunnan virta en etu. :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihmiskunta vielä odottaa ikävää pandemiaa, joka on sekä letaali ja lääkitsemätön nykylääkkeiden ollen näihin tehottomia, että herkästi flunssan tapaan tarttuva.

Tämä nyt tuskin vielä on se, mutta on kuitenkin osoitus siitä, ettei ihminen ole kaikkivoipainen edes sieni-infektioiden hoidoissa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Candida auris -hiivasieni on muuttunut resistentiksi eli vastustuskykyiseksi siihen käytettäville lääkkeille."

Voitko kertoa maallikolle miten tuo hiivasieni tarttuu? Onko se sukupuolitauti vai mitä kautta se leviää?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset