Minna(minsku)Koskela "Silmät ovat sokeat, sydämellä näkee paremmin" Antoine de Saint-Exupéry

Ihmisten olisi syytä aina palata juurilleen, ja elämän tärkeimpiin kysymyksiin

"Toisen asemaan asettuminen ja hyveiden käyttäminen auttamiseksi vie lopulta sateenkaaren päähän jossa ei ole kultaa vaan lähimmäisen rakkaus."

Charlottes Web, Elokuvaksi 2006. Lastenkirjana maailmansuosiossa. Kirjailija E. B. White. (kirjaa on myyty 45 miljoonaa, ja käännetty yli 23 kielelle.)

Jos elokuva saa aikuisen kyynelehtimään on se taatusti käsittelemisen arvoinen.

Haluan kertoa tästä ainutlaatuisen liikuttavasta tarinasta, jossa rakkaus ja ystävyys voittavat esteitä, joita aikuisen maailma yleensä asettaa esteeksi asioille. Katsottuani elokuvan ensimmäisen kerran vuosia sitten olin varma, että ilman kyyneliä tämän katsomisesta ei selviä kukaan. On kaksi tapaa nähdä ja kokea maailma; aikuisen ja lapsen. Tämä elokuva kertoo lapsen tavasta nähdä maailma- ja aikuisen tavasta ensin vastustaa sitä aikuisen logiikalla, mutta sitten tulla lähemmäksi lapsen kokemusta.

Maatilalle syntyy possupentue, jossa on kymmenen ja yhdestoista on liikaa. Possu on liian hento eikä yllä nisälle. Farmari sanoo tyttärensä Fernin kuullen tappavansa heikon possun. Fern kysyy isältä tappaisitko minutkin koska olin pieni, se on väärin. Taistelu epäoikeudenmukaisuutta vastaan alkaa.

Tyär vetoaa isään, älä tapa possua minä hoidan sitä ja se vahvistuu. Isä antaa periksi tytölle, ja näin tyttö antautuu possun hoitamiseen varsin hurmaavin piirtein ja saa vanhemmatkin ihmettelemään. Lauloi possulle illalla,että possua ei pelottaisi. Syötti ja salakujetti kouluun.

"Children almost always hang onto things tighter than their parents think they will.” ― E.B. White, Charlotte's Web

Vanhemmat huolestuivat tytön kiintymyksestä ja halusivat myydä possun eli Wilburin naapurin farmarille.Wilbur oli varsin pieni, ja yllättäen hän löysi itsenä muiden maatilan eläinten joukosta. Fern uskollisesti kävi sanomassa Wilburille hyvää yötä- eräänä iltana kun Fern ei päässyt, ja Wilbur oli surullinen. Tapahtui jotain! -Yön pimeydestä kuului ääni, joka sanoi, ”et ole yksin olen täällä.” Kuka olet kysyi Wilbur? mutta sai lupauksen, että huomenna keskustelemme.

Seuraavana päivänä Charlotte esittäytyy. Hän on hämähäkki. Muut eläimet tuovat Wilburille tiedoksi, että kevätpossut eivät näe talvea vaan kuolevat, koska heidät palvataan - Wilburin mieleen iskee ajatus kuolemasta. Navetan kaikki eläimet ovat jo ystävystyneet Wilburin kanssa, ja miettivät hänen kohtaloaan. Charlotte lupaa, että Wilburilla ei olisi hätää, hän Charlotte keksisi jotain possun julman kohtalon välttämiseksi.

Näin Charlotte aloittaa tekemään ihmeitä verkkoonsa. Hän kutoo sanoja, jotka herättävät ihmisten mielenkiinnon. Maatilan väen huomattua sanat hämähäkin verkossa pitävät he sitä jumallisena ihmeenä. Asia saa paljon julkisuutta, ja niin myös Wilbur. Ensimmäinen sana oli ”joku possu”.SOME BIG.

Silti asia unohtuu ihmisiltä pian ja elämä asettuu uomiinsa. Charlotte ja eläimet jaksavat kannustaa Wilburia uskomaan siihen, että hän tulee näkemään vielä monta kesää, eikä kuole ihmisen ruuaksi. Wilburin kuoleman mahdollisuus tulee taas esille, koska farmari alkaa puhua joulukinkusta. Tarvitaan taas sana. Yöllä Charlotte kutoo verkkoon sanan, jonka rotta on etsinyt kaatopaikalta sana on; Upea. Julkisuus on taattu eikä Wilburilta puutu huomiota. Wilbur pyyteettömästi on hämillään hämähäkin auttamisen halusta, hän kysyy miksi teet tämän minulle Charlotte?

"You have been my friend. That in itself is a tremendous thing. I wove my webs for you because I liked you. After all, what's a life, anyway? We're born, we live a little while, we die. A spider's life can't help being something of a mess, with all this trapping and eating flies. By helping you, perhaps I was trying to lift up my life a trifle. Heaven knows anyone's life can stand a little of that.”

― E. B. White, Charlotte's Web

Fern huomaa markkinat, ja niin Wilbur on ujutettu kilpailuun, jossa hän kilpailee parhaan possun palkinnosta. Valitettavasti kilpakumppani on iso, ja upea. Charlotte ja rotta Tempelton ovat hypänneet matkaan varmistaakseen Wilburin menestyksen. Huomaamatta Charlotten voimat uupuvat, mutta hän haluaa pitää lupauksesta kiinni. Viimeisillä voimillaan toisen possun voittaessa kilpailun, joka saattaa Wilburin hengen vaaraan Charlotte tekee verkon jossa lukee ”häikäisevä possu”.RADIANT.

Ihmiset huomaavat sen, ja Wilbur saakin palkinnon ja huomiota, sekä lupauksen farmarilta siitä, että häntä ei tultaisi koskaan teurastamaan ihmisen ruuaksi. Fernin viattomuuden voitto aikuisten maailmassa on nyt totta.

Kuolema on kuitenkin edessä- ja ystävästä luopuminen. Charlotte sanoo Wilburille, että hän kuolee, ja ei voi palata takaisin, mutta pyytää Wilburia toimittamaan hämähäkin munat maatilalle. Charlotte joutui jättämään jäähyväiset Wilburille, jonka hengen pelastaessaan itse tiesi olevansa menossa kohti kuolemaa. Tämä tekee Charlotten verkoista käsittämättömän hienon ihmeen ja upean taistelun kuoleman edessä elämän pelastamiseksi. Verkko erotti kaksi maailmaa, elämän ja kuoleman. Silti yksi kuolema oli läsnä- Charloten."Kukaan ei ollut hänen kanssaan, kun hän kuoli."

Fernin vanhemmat eivät ymmärtäneet aluksi tytön vahvaa uskoa pystyä kasvattamaan heikkoa possua, mutta lapsella oli luja usko. Äiti oli niin huolissaan, että meni lääkärin puheille- äidin huolia lääkäri kuvasi ”lapsuudeksi”.

Meillä on lapsena uskoa, inhimillisyyttä ja suojeluhalua, lapsi ei halua ajatella eläintä lihana ruuaksi. Aikuinen tämän hyväksyy. Lääkärin mielestä äiti ei ymmärtänyt. Verkossa lukevia sanoja myös äiti epäili Ferinin tekemiksi- jolloin lääkäri kysyi äidiltä eikö tämä uskonut ihmeisiin? Aikuisen kyky pitää asoita ihmeinä päätyy järkeilyyn.

"Do you understand how there could be any writing in a spider's web?" "Oh, no," said Dr. Dorian. "I don't understand it. But for that matter I don't understand how a spider learned to spin a web in the first place. When the words appeared, everyone said they were a miracle. But nobody pointed out that the web itself is a miracle."
"What's miraculous about a spider's web?" said Mrs. Arable. "I don't see why you say a web is a miracle-it's just a web."
"Ever try to spin one?" asked Dr. Dorian.”
― E.B. White, Charlotte's Web

Charlotten verkkoihin ilmestyneitä kirjoituksia pidetään ihmeinä- mutta niin nopeasti ihmeet unohtuivat. Ihmiset jatkoivat arkipäiväistä elämää. Silti jokin oli muuttunut. Olisiko ihmeillä kuitenkin paikkansa ihmisten arkipäiväisessä elämässä. Halu uskoa, että asioihin voi vaikuttaa ei pitäisi olla vain lapsien viattoman maailmankuvan vahvuuksia. Aikuisuudessa olisi syytä säilyttää osa lapsenuskoa ja tahtoa, uskoa siihen, että asioihin voi vaikuttaa.

Fernillä oli luja tahto pitää possu hengissä, ja luja tahto kasvattaa sitä. Fern kuitenkin kuvannollisesti päästi possusta irti, kun se voitti palkinnon ja oli turvassa- lupaus saada elää maatilalla ikuisesti. Fern lähti juoksemaan uuden ystävänsä kanssa vapautuneena taakasta, hän kantoi vastuuta ja taisteli aikuisten päätöstä vastaan. Nyt hän sai olla vapaa siinä hetkessä kuolemasta lapsenlailla, kuolema on aina oleva osa ihmisen ja eläimen elämää.

Wilbur ja Fern kasvoivat lapsuudesta kohti aikuisuutta. Fern löysi ystävän ja Wilburista tuli navetassa osa eläinten yhteisöä.

Eläimet ottivat tehtäväkseen saattaa maailmaan Charlotten pikkuhämähäkit. Nämä syntyvätkin, ja lensivät maailmaa kohti huutaen hyvästi. Kolme jäi Charlotten holviin Wilburin luokse, koska pitivät hänestä. Wilburilla oli kunnia ja ilo saada heistä uusia ystäviä. Wilburilla oli paljon hyveitä, Charlotte sanoi Wilburille usein, että et ole tavallinen possu vaan erityinen. Oli kunnia tuntea sinut, ei minulla ole mitään sanoi Wilbur. Sinussa on kaikki.

Olet nöyrä, ja olet ihmeellinen. Wilbur tunnustaa rakkauden Charlottelle. Rakkaus oli molemminpuolista. Siihen sisältyi taistelu elämästä, joka voisi jatkua samaanaikaan kun väistämätön kuolema oli myös tulossa. Tarinassa on paljon opetusta, on aina aika jäähyväisten, tunteiden tunnustuksen, niiden käsittelyn, Ihmisen elämässä on myös voimaa, on rakkaus, on halu auttaa. Moraalisia hyveitä tarinassa on paljon, pyytetön auttaminen, halu pelastaa, rakkaus ilman vastarakkauden vaatimusta, pelkojen kohtaamisissa tukeminen, ystävyys.

Iloisia ja surullisia asioita samassa tarinassa. Itseäni puhutteli loppu, jossa en ensin aavistanut kuolemaa. Wilbur oli pelastettu, kun Charlotte tunnusti olevansa kuolemassa. Ilo vaihtui epäuskoiseen kyynelsumaan kuolevan hämähäkin ja possun jäähyväisten keskellä.

“Wilbur never forgot Charlotte. Although he loved her children and grandchildren dearly, none of the new spiders ever quite took her place in his heart. She was in a class by herself. It is not often that someone comes along who is a true friend and a good writer. Charlotte was both.”
― E.B. White, Charlotte's Web

( Vuonna 2005 Kalifornian koulun opettaja teki suunnitelman luokalle, jossa he lähettivät satoja hämähäkin-hahmoja (joista kukin edustaa Charlotten lapsia Aranea lähtemässä maailmaan, jotta hän voi palata ja kertoa Wilburille siitä, mitä hän on nähnyt ) ja niihin liittyvät kirjeet; he päättivät käydä lukuisissa puistoissa, muistomerkkeissä ja museoissa, ja heitä isännöivät ja heille antoivat vastauksia julkkikset ja poliitikot, kuten John Travoltolta ja  ensimmäinen rouva Lady Laura Bush. ).

Kirjana hyvä. Elokuvana loistava- ja opetuksena elämästä parhaimpia mitä olen ikinä saanut nähdä. Ihmisten olisi syytä aina palata juurilleen ja elämän tärkeimpiin kysymyksiin- joita loppujen lopuksi on inhimillisyys, ystävyys, auttaminen, rakkaus, moraali ja arvot. Hyveitä olisi vaalittava ja pidettävä hengissä koko elämämme pituisella matkalla. Se mitä fern teki parhaiten- oli asettuminen toisen asemaan- vaikka kuvauksellisesti se oli possu nimeltä Wilbur olen varma, että kirjailija sisällytti tähän tarinaan viestin meille ihmisille. Toisen asemaan asettuminen ja hyveiden käyttäminen auttamiseksi vie lopulta sateenkaaren päähän jossa ei ole kultaa vaan lähimmäisen rakkaus. Mikään ei ole arvokkaampaa kuin rakkaus.

Minna Koskela.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Eikös kuitenkin ensimmäinen animaatioelokuva tuosta kirjasta tehty jo 70-luvulla? Meidän perheessä ainakin sitä katsottiin kun lapsemme oli pieni.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Kyllä olet oikeassa,että jonkinlainen elokuva on tehty.-Kirjassahan on paljon piilotettuja asioita- ihmisiä on eläinten hahmossa-jne. Oikea kuolemankin on kirjan kertomuksen sisällä. Koskettava, ja aito. Tässä ajassa, jossa ihmisyyden hienot tunteet ovat kokeneet inflaation on tämä muistutus siitä että meissä kaikissa asuu juuri tämä hämähäkki, fern, ja wilbur sisällämme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset