Minna(minsku)Koskela "Silmät ovat sokeat, sydämellä näkee paremmin" Antoine de Saint-Exupéry

Köyhyys itsemurhien syynä on lisääntynyt.

Minnan politiikkosohvan soraäänet köyhyydestä.

 

Mediassa uutisoidaan ihmisten päättävän päiviään köyhyyden takia. Nälkä on ja masennus sen mukana. Rahaongelmat ja taakka painaa, vatsa kurnii... elämä ei tunnu enää mielekkäältä- ja elämänhalu sammuu.Yhteiskunta ja päättäjät eivät välitä ihmisten ahdingosta ja ovat sulkeneet sydämensä ja silmänsä. Moraalisesti käsittämätöntä- eettisesti rikos ihmisyyttä kohtaan.

Köyhyys voi tulla jokaiselle. Ihan täysi ahdinko tai rahattomuus voi syntyä yllätyksenä elämäntilanteen muutoksesta, vaikkapa avioerosta, äkillisestä sairaudesta tai yhteiskunnan sanktioiden (rangaistusten, aktiivileikkuri, ja karenssit ) osuessa kohdalla. Raamatussa on sanonta, että "rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät". Tämän ajan henki on itsekkyys ja itsekeskeisyys, ahneus. Kaikki raamatussa mainitut kuoleman synnitkin taitavat olla käytössä, mikä mahtaakaan olla niistä pahin?

Arkkipiispa Gianfranco Girotti määritteli eräässä haastattelussa nykyaikana yleiset seitsemän kuolemansyntiä. Näitä ovat arkkipiispan mukaan: mm; ympäristön saastuttaminen,ylenpalttisen vaurauden kerääminen, köyhyyden aiheuttaminen ja ihmisen perusoikeuksien rikkominen. Ihmisen perusoikeuden on saada ruokaa elääkseen ja rahaa pystyäkseen elää.

Painan pääni sohvani tyynyyn ja huokaisen. Pyydän sinut poltiikkosivuni ystävän asettamaan itsesi ahdingossa olevan ihmisen asemaan, syistä viis - ahdinko on ahdinko. Jääkapissa vain valot, ja rahasta ei tietoa. Toimeentulon siirtyminen kelalle on tehnyt asioista hankalampaa. Seitsemän päivän päätöksentekovakuus on täysin naurettava lupaus. Seitsemässä päivässä voimme olla nälkään kuolleita kun tilanne on akuutti. Ennenvanhaan ihminen pystyi saada edes velaksi ruokaa vaikka oli köyhä. Nyt sinulla on oltava rahaa- tai sitten paukkuva luottokortti, jonka ahdinko on ajanut myös nurkkaan (luottotiedottomilla ei sitäkään). Limiitti on maksimissaan. Kuolemako seuraavaksi? Akuutti tilanne päällä, ja ei ruokaa. Kyllä ihminen on vaan masentunut nälissään. Virisee idea, jokapäivä kahvittelukierros kaikille ystäville? Työttömien ruoka apu? Anteeksi vaan, että sohvani nurkassa minulta tulee kyyninen naurahdus, joka saattaa muuttua itkuksi. Syy- olen nähnyt mitä Eu ruoka-apu sisältää. Sen tarjoama Virolainen hankinta kaurapuurokin on kuin selluloosaa keittäisi muusta puhumattakaan. Nyt voimme jo kaikki itkeä, ja esittää Eu;lle kysymyksen miksi Suomalaisen köyhän on syötävä kaurapuuro, hapankorppuja, makaronijuustopastaa, makaronia, sianlihasäilykettä ja maitojauhetta? Onpas valikoima. Niin kyllä näillä hengissä pysyy... mutta naurettavia nämä ovat. Oho nauranko sohvani nurkassa EUn ruoka-avulle. KYLLÄ! nauran, itken ja protestoin.

Mikä on tämän maan agenda rahojen ja hyvinvoinnin jakamisessa? Mikä on tämän maan agenda alistaa jo alistuneita ihmisiä? Lannistaa jo lannistuneita. Nöyryyttää jo köyhiä, sekä kerjäämään joutuvia ihmisiä. Minä väitän sohvani takaa, että ihmisten on saatava jokahetki toimeentulon turvan. Ihmisen on saatava apua juuri silloin, kun sitä tarvitsee. Nälkä ei odota. Verotus, opintotuki, eläkkeet, lapsilisät, ja toimeentulotuki ym. Kaikki ajan tasalle ja kuntoon! Yhteiskunnan on vastattava kaikkien kansalaistensa hätään. HETI. Pikavipit ja niiden korot voimme toivottaa helvetintuliin, joka toisen ahdingosta rikastuu se hävetköön! Ettäs kehtaavat. Hallituksen on lannistettava perintäyhtiöt, otettava haltuun caruna-mopo joka karkasi käsistä tyhmyyttä ja välinpitämättömyttä. Elinkustannukset vievät hengen meiltä! Herätkää päättäjät! Yksikään ihminen ei saisi lähteä tästä maailmasta oman käden kautta sen takia, että köyhyys syö elinvoimat. Hallituksen syntilista on jo kova- ja tie johtaa tuomiolle. Huokaan ja sanon, kun olet kerännyt pulloja ojasta saadaksesi lapsellesi vaippoja, ja ruokaa. Tiedät olevasi kokemuksen rikkaampi ja köyhien rinnalla kuolemaan saakka. Sohvaltani sanon, että vain köyhä tietää mitä on köyhyys- ja siksi teen kaikkeni parantaakseni meidän elämäämme, sinun ja kaikkien köyhien. Yksikin joka kuolee ahdingon takia on sielu hallituksen elitistisellä omatunnolla- Teidän Minnanne.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php…" width="500" height="607" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Kannattaako tästä aiheesta kirjoittaa mitään kun täällä Puheenvuorossakin on "asiantuntijoita" joiden mielestä Suomessa ei ole köyhyyttä: http://pekkapylkkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Se on sen mielipide, antaa hänen kuvittelevansa asian niin..

Nimimerkillä en itse syönnyt 3 päivään viime viikolla kun ei ollut rahaa siihen..

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hei. Kiitos kommentistasi. Kyllä Suomessa on aina ollut köyhyyttä asiantuntijan mielipitestä huolimatta. Minun suvussani on ainakin eikä kukaan voi kiistää 1800 - luvun lopun suurta nälähätää, jolloin ihmisiä kuoli nälkää ja sairauksiin. Isoisoäitini on nähnyt nälkää jo lapsena. Mummoni joutui huutolaiseksi1930 -luvulla. (senajan sosiaalihuolto), ja siihen aikaan joku varakas tai hyvä sydäminen ihminen otti lapsen hoiviinsa ns, tekemään työtä. Oli vaivaistalot ym... Hyvinvointiyhteiskuntaa on alettu rakentamaan Lex Kallion avulla 30-luvulla, jolloin Torpparilain avulla ihmiset saivat itselleen palan maata jotta pystyivät elättämään itseänsä. Maata saatettiin pakkolunastaa isoilta tiloita, että saataisiin elinkeinoa Suomen kansalle. Noin 85 prosenttia Suomalaisista elätti itsensä omasta tuotannosta silloin. Suomi myös lainasi Amerikasta rahaa, että sai ostettua nälkää näkevälle kansalle ruokaa. Köyhyyden käsite ja tila on muuttunut. Olen nähnyt nälkää ajoittain 1970 luvulla lapsena. Omassa elämässäni myös aikuisena avioeron myötä-sekä pätkätöiden takia- Pisin aika ilman rahaa oli 2kk, ja jouduin lainata, hakea eu apua, ja diakoniasta.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #21

"Kyllä Suomessa on aina ollut köyhyyttä asiantuntijan mielipitestä huolimatta."

Tiedän, siksi "asiantuntijat" olikin lainausmerkeissä...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäs tähän voisi kommentoida, köyhyys on perseestä. Joka ei häviä/pienene ilman isompaa "katastrofia"/muutosta, joka ei synny äänestämällä...

Näin itse koen asian...

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Moikka. Kyllä, olet oikeassa. Ihmettelen usein itse että miten päättäjät ovat niin vieraantuneet kansan hädästä. On niin paljon asioita joiden takia voi joutua pulaan. En edes käsitä edes sanktioiden olemassaoloa. Koska kun esim ihmisellä ei ole työtä- tai aktiivileikkuri jutut ei toteudu ym- tai jos tulee esim karenssia- mitä ihmettä- Rahat pois? Ihan järjetön rangaisu joka koskee koko ihmisen elämää ja hyvivointia. Saattaa koskea koko perhettä. Sitten alkaa se käsittämätön avun hakeminen, toimeetulotuesta ym. Kestää kestää.. jne. siirretään vaan ihminen hakemaan eri momentilta rahat! ei mitään järkeä- Kyllä ihminen masentuu rahatta. Raha on turva- ja sillä voi maksaa bensan, uimahalli käynnin,elokuvan, ym.. ruoka. Rahatta olo sitoo koko ihmisen kädet ja sielun ja vie henkisen tilan epätoivoon. Äänestämällä voi vaikuttaa, jos haluaa vaikuttaa nimenomaan näihin asioihin. En sano, että kukaan tekee yksin mitään eduskunnassa, mutta pitkäjänteinen työ-ja lakiesitykset, muutoksen eri lautakuntiin oman agendan mukaan hakeutumalla voidaan päästä vaikuttamaan.!!

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Onko tämä hallitus keksinyt köyhyyden ja köyhyyden syy on tämä hallitus. Eli kun uusi hallitus muutaman kuukauden päästä astuu valtaan niin loppuuko köyhyys.
Ei lopu eikä ole keksinyt. Mikään hallitus ei voi köyhyyttä lopettaa.
Mutta puhutaampa työllisyysasteesta ja sosiaaliturvasta.
Edes nykyisenkaltaisen tason sosiaaliturvajärjestelmässä säilyttäminen tarkoittaa että seuraavalla hallituskaudella on saavutettava vähintään 75 prosentin työllisyysaste, mieluummin 85 prosentin taso. Se tarkoittaa 100 -200 000 osa-aikaista työpaikkaa lisää koska muuten sellaista työllisyyttä on mahdoton saavuttaa. Mutta lähivuosina nykyisenkääntasoinen sosiaaliturvajärjestelmä on mahdoton ylläpitää jos seuraava hallitus ei hallitusohjelmassaan ilmoita tavoittelevansa 75-80 prosentin työllisyysastetta niin silloin seuraava hallitus on ideologisesti valinnut lisääntyvän köyhyyden. Ei se osa-aikaista työtä tekevänkään asema häävi ole mutta parempi kuin kokonaan työttömän. Hän tienaa työllään ja saa merkitystä ja järjestystä elämäänsä ja matka mahdolliseen kokoaikaiseen työhön terveyden, elämäntilanteen niin salliessa verrattuna kokonaan työttömän arkeen on merkittävästi parempi.
Eläkeläisköyhyys joka on kasvava ongelma jonka itsekkin tulen kohtaamaan, päätellen viimeisimmästä työeläkekertynästä joka 30 työvuoden jälkeen näytti jo komiaa 560 euroa. Itse olemme vaimoni kanssa jolla vielä huonompi tilanne, naimisissa köyhän kanssa ja oma työkyky ja terveys jo mennyt muttei kokoaikaiseen eläkkeeseen oikeuttavalla tavalla suunnitelleet että yritämme maksaa vanhan omakotitalomme ennen eläkeikää ja sitten myymme talon ja ostamme niin pienen mummonmökin että talon ylläpitokustannukset on siedettävät. Tarkoittaa syrjäkyliltä jotain 50 neliön puulämmitteistä mökkiä. Asumme siis nyt syrjäkyliltä isoa taloa jonka ylläpitokustannukset lie liian suuret sitten eläkepäivinä, jos luoja sellaisia suo. Virallisten laskelmien mukaanhan meidän kolmihenkinen perhe alittaa köyhyysrajan mutta maalla asuen yhden 13e tuntipalkalla työssäkäyvän ja osa eläkkeellä olevan sekä yhden lapsilisän kokoisilla tuloilla elää rimaa hipoen.
Köyhyys on näköalattomuutta ja toivottomuuden tunnetta. Taloudellisesti talouteni, perheeni alittaa köyhyysrajan mutta henkisesti koemme merkityksellisyyttä ja tulevaisuuden uskoa.
Itse koen että köyhyys on tarkoituksettomuutta ja näköalattomuutta ja jos elinkustannukset ylittävät tulotason eikä ihminen löydä tapoja korjata tilannetta niin elämänilon löytäminen on mahdotonta mutta kukaan muu sitä ei voi tehdä. Ruoka ja asuminen maksaa ja on pakollista, elämänilo ei vaadi rahaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Köyhyyttä ei voi mitata rahassa. Eikä ole vain yhdenlaista köyhyyttä, eikä ainoastaan materiaalista köyhyyttä. Myös yksinäisyys on köyhyyttä, läheisten ja tärkeiden ihmissuhteiden puuttumista. Pitäisi löytää parempi tapa mitata ja ymmärtää köyhyyttä, nähdä sen syy ja löytää keino ratkaista puutteen ja niukkuuden tunteen aiheuttaja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki ihmisten ahdinkoa voi katsoa laajemminkin kuin akuutin rahapulan valossa, mutta käsittääkseni tässä blogissa ennen kaikkea on aiheena juurikin rahan puuttumisen tuoma konkreettinen ahdinko. Niitä muita ahdinkotekijöitä voidaan sitten prioriteettijärjestyksessä setviä sen jälkeen kun varsinainen "tulipalo" on sammutettu.

Itse asiassa rahallinen köyhyys voi olla yksinäiselle ihmiselle helpompaa kuin sellaiselle, joka tuntee olevansa vastuussa myös toisista, esimerkiksi perheestään, joka on vaarassa saada häädön kodistaan, jonka sähköt on katkaistu ja jonka lapsien pitäisi pystyä käymään koulua normaalilla kaveristatuksella y.m. Luulisin, että kirjoituksessa mainittu itsemurha-alttius liittyy enemmän juuri sosiaaliseen häpeään ja ymmärrykseen siitä, että rahan riittämättömyys on tuomassa dramaattisia elämänmuutoksia. Ihminen, joka on aina elänyt niukkuudessa ja jolta kukaan ei muuta odotakaan, pärjää henkisesti paremmin oman tilanteensa kanssa.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #9

Kiitos Juha Kuikka hienosta kiteytyksestä. Ymmärsit hyvin blogini sisältöä. Köyhyys on osin häpeä. Mutta ei saisi olla. Itse en häpeä köhyyttä. Äitini aina tapasi sanoa, että vaikka on köyhä voi olla siisti. Köyhyyteen ei saisi liittää ennakkoluuloja esim, siitä että köyhä on tyhmä, alkoholisti,syrjätynyt ym. Ikäänkuin köyhyys olisi omaa syytä-mitä se ei ole. Köyhyys on monen tekijän summa. Koskaan ei voi tietää milloin se koputtaa ovelle. Mutta köyhyyden yksi valopuoli on se että oppii arvostamaan asiota, jotka ennen olivat selviä. Oppii irtatumaan maallisesta mammonasta,ja lakkaa hankkimasta tavaraa. Kyllä ihminen voi selitä niukkuudessa,mutta asennatta se vaatii. Lapsille se on vaikeaa ja epäinhimillistä- koska esim koulumaailmassa tulee liian suuri kontrasti vaatteissa ym asioissa,joka johtaa sitten ehkäpä kiusaamiseen ym ongelmiin. Itsemurhat varmaan liittyy seinän pystyyn nousuun. Ihminen on yrittänyt kaikkensa ja ei saa apua, eikä löydä tilanteesta ylös. Suomalaisen on vaikea pyytää apua sukulaisilta ja sitä myös annetaan kitsaasti.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minusta Maslown tarvehierarkia antaa hienon tavan lähestyä sitä millä tavalla on köyhä. Samalla antaa myös muistutuksen siitä että kaikki ei ole samanarvoista köyhyyttä. Ja jos puhutaan alemman portaan puutteesta niin on aikamoista derailaamista siirtää huomio pois niistä.

Mutta näkisin että esimerkiksi jos puhuu ruoasta ja vertaa sitä siihen että ei ole kavereita niin jeejee. Ei ole välttämättä prioriteetit kovin syvällä tasolla. (Mitä lie pumpulielämää elänyt.)

Ilman rahaa ei ole esimerkiksi vaatteita joita kehtaa pitää kavereiden kanssa. Sosiaalisuus on usein myös aikamoisen kallista. Etenkin jos on loukussa jossa mitään ei ole varaa hankkia kuin halvimpana ja vähänkestävänä (joka tulee pitkän päälle kalliimmaksi. Asunnottoman ruoanlämmityssysteemit jne. tulee muuten tosi hinnakkaaksi verrattuna esim. minun lieden antamiin kustannuksiin.)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #13

Maslow loi ensin pyramidinsa, mutta sitten itse kumosi se. Harva edes tietää että Maslow tuli siihen tulokseen, että hierarkkia on susi. Ihmisten tarpeet kun eivät etenekkään portaittain vaan ovat riippuvaisia kaikki toisitaan. Hieararkkia malli oli kuitenkin siinävaiheessa ehtinyt jo vakiintua eikä Maslow voinut enää kumota erehdystään. Varsinkin markkinataloudelle hierakkia oli erityisen hyödyllinen, sen avulla palvelut voitiin kohdentaa tietylle asiakassegmentille ja saada näin parempia voittoja. Silti se on hyvä rautalankamalli ja erittäin yksinkertaistettu pohja, joka paremman puutteessa auttaa ymmärtämään.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #13

Tuomo Gren. Tämä kirjoittamasi on tärkeä näkökohta nuorille ja nuorille aikuisille. Kiitos

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hei Daniel!Sanot hienosti. Köyhyyttä ei voi mitata vain rahassa, mutta vaikka olisikin sosiaalista köyhyyttä sitä paljolti aiheuttaa myös rahan puute ja rahan avulla hankitut toiminnot, missä voi tavata ihmisiä.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hei. Tilanteenne ei ole minulle vieras, itse asun kanssa kuolinpesän asuntoa syrjässä, ja asuinkustannukset ovat kovat, lainan koroista puhumattakaan. Hoitoalan pätkätyöläinen ja aina elämä on ollut toimeentulosta taistelua. Osa-aikaisuus jos joku myös on paha asia, koska tulot määrittää eläkeen,ja millainen eläke tulee osa-aikaiselle työntekijälle? Ei häävi.Pätkätyöt ja muutenkin työllisyys on haastava asia koska nimenomaan Suomen hallitus on myynyt työt Suomesta pois yritysten muodossa. Kuntien valtion toimintojen poistaminen, verovirasto, poliisi,kela ym ovat tehneet monista kaupungeista kuolevia. Meillä paikkakunta tapettiin viemällä Ilmasotakoulu.Valtion virkojen vieminen vei välillisesti vaikka kuinka paljon työpaikkoja pois.Eduskunta pystyy vaikuttamaan sosiaaliturviin ja asumisen kustannuksiin ja tukiin. Eriasia onko heillä siihen halua. Mutta muutos lähtee siitä että sinne menee töihin ihmisiä, jotka ovat osa kansaa- ei sen takia että haluavat valtionviran itseään varten. Tsemppiä ja hyvää uutta vuotta 2019.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perus ajatus kai on, että Suomessa kaikki on tarpeeksi hyvin eikä täällä tarvita apua kuten maissa joissa absoluuttinen köyhyys on suurempi ongelma. Absoluuttinen ja suhteellinen köyhyys eivät ole kuitenkaan verrannollisia, eikä suomalainen köyhä edes vertaa itseään esim Bangladeshin katuojassa asuviin köyhiin vaan vertaa itseään ennemmin muihin suomalaisiin ja heidän elintasoonsa. Ja Suomessa vieläpä erityisesti ihannoidaan keskiluokkaista elämäntapaa valtamediaa myöten. Monille tämä elintaso saattaa ollaa kuitenkin vain pelkkä haave, sillä todellisuudessa eletään kädestä suuhun syöden eikä rahaa jää ylellisyyksiin kuten palveluihin ja elämyksiin. Tästä johtuu, että Suomessa myös elää kaksi eri kansaa kahdesaa eri kerroksessa ja kahdesaa eri todellisuudessa. Nämä kaksi kansaa pitäisi saada kohtaamaan toisensa ja ymmärtämään toisiaan, siitä vasta alkaa kivinen ja kuoppainen tie parempaa huomista.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Tiedän kyllä Suomesta tyyppejä joiden elämää ei voi verrata Bangladeshissa olevien elämään koska täällä on pirun kylmä. Oikeaa asunnottomuutta on. Ja siihen voi päätyä "hyvin omituisista syistä". (Joita en tässä täsmennä koska johtaisi ei-minua koskevan yksilön elämän avaamiseen tavala joka on liian kohdistavaa.)

Kohtaamista ehdottelevat yleensä kohtuu hyväosaiset. Koska vain heidän maailmassaan voidaan miettiä sen tyylisiä ongelmia. (Koska heillä on "kahta kerrosta" jossa toiselta puuttuu "viihde" joten ilmeisesti relevanttia köyhyyttä ja puutteenalaisuutta ei edes ole.)

Köyhä kaipaa kontaktia "rikkaaseen omaa hyveellisyyttään hymistelevään filosofisesti kaiken relativistisoijaan" lähinnä erityisen pahoina päivinä. Kysymys on, että "paljonko se painaa ja voiko sen syödä".

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hienoa pohditaa Tuomo Gren. On asunnottomuutta, juurikin yhteiskuntatieteen opinnoissa sitä käsittelimme.Jotkut haluaa vaan sulkea silmänsä yhteiskunnan pahoinvoinnilta. Onneksi esim Arman Aliz ei halunnut-emmekä me Tuomon kanssa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä hätähuuto pienen ihmisen puolesta! Tämä pisti kirjoituksessasi silmään "Toimeentulon siirtyminen kelalle on tehnyt asioista hankalampaa.", koska näin ei pitäisi eikä saisi olla.

Olin itse ajanut yhden luukun systeemiä vuosikaudet ja iloitsin, että lopulta se toteutui. Kuitenkin kauhistuneena katsoin, miten Kela sössi asian. Laitoin jopa netin kautta työhakemuksen Kelalle, jotta olisin voinut mennä purkamaan sumaa ja auttamaan kansalaisia ahdingossaan. Kuitenkaan mitään yhteydenottoa ei sieltä tullut, mutta toivottavasti julkinen kommentointi jotakin auttoi.

http://ritvapuolakka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2330...

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Kiitos Ritva. Ja hienoa, itsekin uskoin yhdenluukun juttuun kunnes kohtaisin totuuden ystäväperheen kautta ja lopulta itse kaksikuukautta olin kelan asiakkaan toimeentulotuessa. Käsittämätöntä- esim samaan asiaan liittettyjä uusia paperita käsittelee aina uusi henkilö. Suosittelen varmaan puhelin ajan jolla saa asioita nopeammin hoidettua. Tilanne kelassa tuskin tulee muuttumaan. Mutta hienoa ajatus siitä että saisimme paremmin toimivan sosiaaliturvan,valitettavasti siinä on ongelmia.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jotenkin ristiriitaista että köyhyys itsemurhien syynä olisi lisääntynyt jos vertaa köyhyyden määrää köyhyyteen joka vallitsi vaikkapa sata tai 70 vuotta sitten.
Kyllä keskeiset syyt pitää jostain muualta löytää. Omia arvauksiani ovat yhteisöllisyyden puute, juurettomuus johtuen muutoliikkeestä, ajallemme tyypillinen itsekkyys ja materialismi jonka lieveilmiönä kaverista ei piitata ja itse kuvitellaan maailman romahtavan kun ei saada kaikkea sitä himphamppua mitä runsain mitoin on tarjolla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa kommentissani #9 pyrin hiukan avaamaan tuota. Yhteiskunnan odotusarvo normaalista elintasosta ja elämästä on muuttunut sadan vuoden takaisesta ja kun siihen normaaliin ei pääse tai kun on menettämäisillään sen normaaliuden tai kaiken sen, mikä toistaiseksi on ollut olemassa, ihminen ajautuu ahdinkoon.

Olen aikaisemminkin todennut näillä palstoilla, että kun elintaso on tarpeeksi korkealla, niin moni ei siihen enää yletä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pitää myös ottaa sellainen huomioon että ennen oli helpompaa päästä pois köyhyydestä, pystyi toivomaan että jostain aukeaisi yksi työpaikka jonne voisi päästä. Nykyisin pitää toivoa eka että aukeaisi yksi koulutuspaikka jossa opiskelet köyhänä 1-3 vuoden ajan, syöt mitä sattuu ja työharj. aikana et syö mitään. Toivot että pääset läpi kaikki turhat aineet/asiat ja paperit käteen. Ja sen jälkeen toivot vasta että löytyisipä se työpaikka...

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #12

Hei Petri. Totta,ennen ei tarvittu tutkintoja että saisi työtä- nyt siivojan hommiinkin pitää olla oma tutkinto ym. Haastavampaa saada työtä ja miesaloilla on töistä kova kilpailukin. Köyhänä opiskelu ei ole minulle vieras asia. Hallitus vielä lisäsi sitä. Lisäämällä lainan osuutta ja pienentämällä opintotukea, vaan lainaa kaikki eivät saa luottohäiriömerkintöjen takia.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"Himphamppu" on minusta aika leimaava (Olet ollut esim. täysin ilman rahaa ja asuntoa montako vuotta henkilökohtaisesti? Jos et niin mistä tämä sinun elämänkokemus kumpuaa? Kovasta tieteestä? Jostain kristillisestä vakaumuksesta jossa yhteisöllisyys parantaa kaiken ebolasta mielenterveysongelmiin?) Ilmeisesti kaipailtiin menneitä hyviä aikoja. Joista ei muisteta ruotu-ukkoja ja heidän kohteluaan. (Kannattaa tutustua historiaan. Ennen köyhyys hoidettiin tappamalla köyhät nälkään ja pettuleipään. Nykyäänkin osa vanhempien ihmisten oikeistolaisuudesta selittyy siten että köyhemmät kuolevat nuorempina ja rikkaat on useammin oikeistolaisia.)

Näkisin että sata vuotta sitten yhteiskunnasta pois putoamiseen tarvittiin aivan erilainen elintaso kuin nykyään. Opin asioita aika karvaasti kun aikanani jouduin maksuvälinepetoksen uhriksi ja tilini tyhjennettiin kloonatulla pankkikortilla.

Jos ennen valtiosta irrotettiin jos erotettiin kirkosta niin nykyään valtiosta irrotetaan de facto jos ei ole valuuttaa.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Hei Matti. Hyvä näkökulma. Tuo on todella hyvä huomio. Osaltaan juurettomuus ja kaupungistuminen sekä yhteisön katoaminen ihmisiltä aiheuttaa nopeammin syvän epätoivon,ja johtaa itsemurhaan. Jos yhteisö olisi ympärillä hädässä ja tukemassa ja auttamassa, nämä voitaisiin välttää mahdollisesti. Muuttoliike on osasyyllinen ja itsekin olen muuttoliikkeen uhrina. Suvusta kaukana,yksin ongelmineni. Jos on nälkä voisi edes mennä sukulaisen jääkaapille.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Köyhyys itsemurhien syynä on lisääntynyt»

Kuten Pekka Pylkkönen kirjoitti, esimerkiksi itsemurhien määrä on laskenut vuodesta 1990 lähtien tasaista vauhtia.

Toki se ei vielä kerro, että juuri köyhyydestä aiheutuneiden itsemurhien määrä olisi laskenut. Onko sinulla jotain taustatietoa väitteellesi, että ne olisivat lisääntyneet, vai oliko väitteesi vedetty täysin hihasta?

    «Ihmisen perusoikeuden on saada ruokaa elääkseen ja rahaa pystyäkseen elää. ... Kyllä ihminen on vaan masentunut nälissään. ... Työttömien ruoka apu? ...»

Pahoin pelkään, että masennus ei johdu nyt nälästä vaan ihan jostain muusta.

Työttömien? Jos nyt aloitetaan toimeentulotuen varassa elävistä. Perusosa on nykyisellään 491 euroa kuussa. Opiskeluaikoinani saatoin vain haaveilla niin kovista tuloista. Vaikka siitä menisi yli sata euroa ruokaan, riittää raha elämiseen mennen tullen. Toimeentulotuen varaan jääminen lienee lähes aina myös jonkinlainen valinta, jos ei syystä taikka toisesta voi hakea töitä. Työttömyysturvan peruspäiväraha lienee noin 200 euroa enemmän. Jos taas opiskelee, ei saa lähellekään toimeentulotuen vertaa.

Satanen tai parikin kuukaudessa ruokaan ei todellakaan tarkoita, että jos saadaan käteen 500-700 euroa kuussa, joutuisi näkemään nälkää. Toki joissain tapauksissa voi olla erikoisia elämäntilanteita, mihin menee erityisen paljon rahaa ja ruokaan jää siksi vähemmän, mutta ne ovat yleensä poikkeuksellisia.

Suhteellinen köyhyys ei tietenkään voi koskaan hävitä, koska yhteiskunnassa on aina 10 % pienituloisimpia, vaikka tietenkin tuloerojen jyrkkyydessä on eroja. No, ellei kaikilla sitten ole samat tulot riippumatta työnteosta. Nytkin on jo se tilanne, että yksinhuoltajan ei kannata tehdä työtä elleivät tulot ylitä 2600 €/kk. Tämä tarkoittaa useimpia lastentarhanopettajia, myyjiä, kokkeja, sihteereitä, huoltomiehiä, IT-tukihenkilöitä, jne.

Suomessa kuitenkin on hoidettu sosiaaliturva ja tulonjako jo niin pitkälle kuin siinä oikeastaan voidaan mennä; Suomessa tulonjako on kuudenneksi tasaisin maailmassa.

Ongelmia siten tuskin voidaan hoitaa entistä suuremmilla tulonsiirroilla, vaan ratkaisuja pitäisi etsiä jotenkin fiksummin. Miten? En minä tiedä, kysykää fiksummilta.

Yksi ongelma voi olla siinä, ettei pienituloisten absoluuttisesti aika hyvät tulot enää paranna vaan voivat jopa huonontaa oloa, sikäli kun edistävät syrjäytymistä.

Veikkaisin yhtenä tekijänä esimerkiksi sen, että pienituloisten absoluuttisesti kasvanut elintaso mahdollistaa absoluuttisen alkoholin runsaamman käytön, mikä sitten usein altistaa mielenterveysongelmille, muun muassa aiheuttaa ahdistusta ja paniikkikohtauksia. Epäilemättä itsemurhia tehdään usein juuri sellaisissa tilanteissa.

Toisaalta masennusta voi aiheuttaa myös elämän ja tulotason volatiliteetti eri elämäntilanteissa. Työttömyys on aina taloudellinen ja sosiaalinen uhka ja perheiden hajoaminen on erityisesti miehille paitsi taloudellisesti myös henkisesti raskasta.

    «miksi Suomalaisen köyhän on syötävä kaurapuuro, hapankorppuja, makaronijuustopastaa, makaronia, sianlihasäilykettä ja maitojauhetta?»

Eli on kamalaa, että suomalainen "köyhä" syö tavallista ruokaa, jota rikkaatkin syövät? Nuo sianlihasäilykkeet ja maitojauheet ovat itse asiassa aika kalliitta verrattuna tuoretuotteisiin, joten niiden kohdalla lienee kyse vain säilyvyydestä.

Kuten toisessa köyhyyskeskustelussa kommentoin, 100 €/kk riittää aika hyvin ruokaan. Jos ruoan tekee itse ja käyttää paljon esimerkiksi suomalaisia perusjuureksia, siitä saa aivan terveellistä ja siis perinteistä kotiruokaa.

Suurin piirtein tuolla budjetilla olen siis pärjännyt hyvin itsekin lähemmäs parinkymmenen vuoden ajan, enkä edes ajatellut sen olevan vähän. Useammat tuntemani selvästi varakkaampaan suuntaan olevat. Nykyisin itselläni menee kyllä enemmän, ehkä 250 €/kk, kun olen viime vuosien kiireisessä elämässä mieltynyt kalliimpiin tuotteisiin, valmisruokiin ja erityisesti juustoa on mennyt. Tietenkin lihaa menee yli kaikkien ravintosuositusten.

En tiedä missä todellisuudessa monet elävät, kuten toimittajat, joiden mielestä on vaikeaa tulla toimeen 283 eurolla kuukaudessa. Eivät pääse sanomatalon smoothiebaariin toisten toimittajien kanssa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmisillä on niin paljon muitakin menoja kuin nuo päivittäiset porkkanat tai perunat. Mainitsemasi alkoholi tai tupakka ovat keskenään suurin piirtein samanveroisia kustannuksia nykyään. Viinipullo päivässä tai tupakka-aski päivässä tekevät noin 250 € kuukaudessa. Jos ne ostaa molemmat päivittäin, niin niihin kuluu viitisensataa kuukaudess. Sitten aletaan katsoa mitä muuta vielä tarvitsisi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Niin toki, siksi en nyt näe, että nälkä olisi tässä mitenkään keskeinen ongelma, vaan että päihdeongelmat ovat niin pahoja, että mieluummin nähdään nälkää kuin otetaan vieroitusoireet vastaan.

Mikään pieni lisäraha tai ruokakassit eivät tuota ongelmaa ratkaise. Pikemminkin raha voi edesauttaa päihdeongelmien pahenemista.

Tilanteita on silti varmasti monenlaisia, joissa niukkuus aiheutuu aivan muusta kuin pähteistä. En nyt niihin tässä puutu, kunhan halusin huomauttaa, että lisäraha voi joskus myös pahentaa näitä ongelmia.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela Vastaus kommenttiin #19

OHO, ja vain- köyhyys ei johdu päihteistä useinkaan. päihdeongelmaisten sossuasiat on hyvin hoidettu. Voimme todeta sen varmennetuksi että ilman omaa kokemusta ei synny myöskään asiantuntijuutta. Kiitos että todennit tämän.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

OHO, kiitos kommentista,mutta veit uskottavuuden itseltäsi väitteilläsi. Tavallista ruokaa? Noh herra on hyvä ja hakee EU ruoka paketteja ja syö niitä koko kuukauden. Kirjoita sitten blogi mikä on vointisi ja miltä tuntuu! Eikös se ole aivan sama mitä köyhä syö- tavallista ruokaahan se vaan on mielestäsi.
Elätät siis itsesi 100 eurolla /KK mitä kuraa? Naapurini yksinäinen poikamies totesi omiin ruokiinsa menevän jo 8-vuotta sitten 200 e / kk. Ja hän laittoi moneksi päiväksi itselleen valmiiksi ruokaa. Jos juot kahvia 3.85 e kauanko se kestää sinulla ? Wc - paperi halvin 8-rullaa? Ym. Voit yrittää feikata siinä köyhää,mutta luulen että olet hyvässä virassa oleva trolli-jota innostaa vaan laittaa köyhät kyykkyyn. Onnea.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Onko otsikon väitteellä jotain pohjaa vai onko se pelkkä mututuntuma?

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Lue iltasanomat. Hesari ja poliisin toteamukset. Kiitos,

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Olen aina käsittänyt että todistuksen taakka on jonkun asian esittäjällä mutta sinä väitätkin toisin, kiitos tästä opetuksesta.

Minäpä teen työsi puolestasi jotta pääsen tutkimaan onko väittämäsi totta, odotan sitä innolla.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Henkilö ilmoittaa somessa tappavansa itsensä. Kaveri ilmoittaa siitä kaverille. Kaverin kaverin tyttöystävä ilmoittaa siitä hätäkeskukseen. Hätäkeskus ilmoittaa poliisille. Poliisipartio menee oven taakse, ja kukaan ei avaa. Mitä tehdä?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård
Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Sen verran voin tuohon lisätä, että poliisipartion vanhemmalla konstaapelilla tai ylikonstaapelilla ei ole valtuuksia ilman lupaa random -kämppään noilla lähtö -tiedoilla mennä.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Talonmiehelle joka avaa oven.!!

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Itsemurha ei ole rikos, vaikka siitä vaimolle, tai sukulaisille ilmoitettaisiin. Poliisinkin keinot ovat vähissä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Omaiset varmasti tykkäisivät, jos aina mentäisiin asuntoon, mutta asunnon haltijat saattaisivat hiukan tykätä kyttyrää.

Lainsäädännön kautta näitä hoidetaan, ja jos joku haluaa itsensä tappaa, niin noucänduu, ja se on hänen oikeutensa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset